Sajnos egész nap mérgeknek vagy kitéve: környezetszennyezés, műanyagok a lakásban, nehézfémek, és akkor még a vegyianyagokról nem is beszéltünk, amivel telerakják az ételeinket.

Hirdetés

A mérgeket nem tudod kiküszöbölni, de az ellen tehetsz, hogy szervezeted ne raktározza el ezeket. Ennek az a legjobb módja, ha méregtelenítő szeveidet különféleképpen megtámogatod.

Két féle méreg van: vízben és zsírban oldódó. Az első kategóriát a vese, amásodikat a máj szűri ki a szervezetből. A zsíroldékony mérgektől nehezebb szabadulni. A test folyamatosan eltávolítja a méreganyagokat. A zsíroldékony mérgek közé tartoznak a permetező anyagok, tartósítók, ételfestékek, nehézfémek, műanyagok.

A máj a zsírban oldódó mérgeket átalakítja vízben oldódóvá, így tudnak kiürülni. Ha az emésztés és a méregtelenítés nem megfelelően működnek, mérgezés áll be lassan. Ezek a mérgek a májból a vérbe kerülnek, onnan a zsírsejtekbe és az agyba, ahol évekig ott maradnak.
Kiegyensúlyozott emésztés esetén, megfelelő stresszoldással és méregtelenítéssel ezek a toxinok nem tudnak lerakódni.

A test nyirokrendszerének legelejét GALT-nak, azaz a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövetnek hívják, ez burkolja be az egész bélrendszert. Ez a nyálka segít lebontani az étkezési és a mérgező zsírt is
Nagyon fontos, hogy a bélfalon fél cm-es vastagságban ott legyen ez a nyálka és a bélbolyhok is jól működjenek. A nyirokrendszer a bél körül az összes felszívott zsírt a májba szállítja vissza, ahol a máj a hasznos zsírból koleszterint, sejtmembránokat, hormonokat, agysejteket és bőrt állít elő. A káros zsírokat máj feldolgozza és eltávolításra alkalmassá tesz. Egy túlterhelt nyirokrendszer ezt nem tudja elvégezni.

A KÖVETKEZŐ TÜNETEK JELEZHETIK, HOGY A TÚLTERHELT GALT KÁROSAN HAT A NYIROKRENDSZERRE:

 • felfúvódás
 • emlő fájdalma menstruáció alatt
 • hasi háj
 • túlérzékenység
 • bőrirritációk, bőrviszketés
 • ízületek merevsége
 • kéz- és lábvizesedés
 • kiválasztási gondok
 • fejfájás

A bélbolyhok minőségét számos tényező rontja, pl. a stressz, rossz étkezés. A bélbolyhok kitudnak száradni érzelmi alapon is, szorulás keletkezik. A székrekedés maga is száríthatja a bélbolyhokat és nyálkatermelésre serkenti őket. Ha túl sok nyálka termelődik, a széklet rendesnek tűnhet (1-3 naponta), de marad a puffadás, valamint a hason a háj. Ha még több a nyálka, a széklet egyre gyakoribbá és hígabbá válik. Ha nyálka található a székletben, azonnal utána kell nézni ennek a problémának! Ez azt jelzi, hogy a sok nyálka tönkretette a bélbolyhokat. Ilyenkor a méreganyagok lebontásának folyamata meggátolja a jó zsírok szállítását, a mérgező zsírok kiválasztását, a normális immunválaszt, a bélfal egészségének fenntartását. Normál esetben a nyirokrendszer által felszívott mérgek semlegesítését az immunrendszert támogató fehérvérsejtek végzik a nyirokrendszer több mint 500 nyirokcsomójában.

Ha túl sok a nyálka, lehetséges, hogy ez nem valósul meg és a mérgek visszakerülnek a májba. Hogy megakadályozzuk a toxinok visszakerülését a májba, meg kell teremteni a béltraktus nyálka membránjainak érzékeny egyensúlyát, nem lehetnek sem túl szárazak, sem túl nedvesek.
A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés. Egészségünk szempontjából az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Felfalja a nehézfémeket, a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. Ha sok rost szerepel az étrendünkben, a túl sok epe a wc-be kerül. Ellenkező esetben, ha az étrendből hiányzik a rost, az epe akár 94%-a újra felszívódik a májban a benne lévő méreganyagokkal együtt. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, mivel nem számít a toxikus zsírsejtek visszatértére.

Image result for internal fat belly

Következésképpen a máj idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket és nem fog tudni ellenállni a gyomorsavaknak, amik belépnek a vékonybélbe. A sav irritálja a bélbolyhokat és több pangó, reaktív nyálka termelődéséhez vezet. Ez akadályozhatja a hasnyálmirigy enzimjeinek áramlását a vékonybélbe, mivel a hasnyálmirigynek közös epevezetéke van az epehólyaggal és amikor az áramlás blokkolva van vagy lassú, az emésztés veszélybe kerülhet.

A máj telítődése

A méreganyagokkal és epével feltelt máj a zsíroldékony mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez, ahol éveken át el tudnak raktározódni, degenerációhoz és oxidációhoz vezetve. A test minden része, beleértve az agyat is, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva ezzel.

Szüntessük meg a zsírt, hogy megszabaduljunk a mérgektől!

Hirdetés

Az ajurvédikus orvoslásban a fő hangsúlyt a zsírégetésre helyezik és nem elsősorban fogyás céljából. A zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folymata, a toxinok eltávolításához elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása. Amint az idegrendszer kikerül a stressz nyomása alól, a szervezet természetes módon zsírt kezd égetni.
Zsírt számos módon égethetünk, de fontos néhány életmódbeli változtatást is eszközölni. Fontos megérteni az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és az epe integritását, melyek a legfontosabb résztvevői a zsírégetési és méregtelenítési folyamatnak.

A jó zsírok hasznosítására való képtelenség és az ételallergia

Előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani és felszívni ezeket az egészséges zsírokat, mivel a bélbolyhok és a nyirokerek a bél körül túlterheltté válhatnak. Ennek eredményeként sokakat diagnosztizálnak gabonafélékre, tejtermékre és szójára való érzékenységgel. Ezek az élelmiszerek nehezek, nehéz őket megemészteni és magas a nyálka tartalmuk. A glutén irritálhatja a bélfalat és még több reaktív nyálka termelődését idézheti elő, ha már egyébként is van nyálka a bélben és a glutén nem bomlott le megfelelően a gyomorban és a vékonybél felső szakaszán.

Ez komolyan károsíthatja a bélfal azon képességét, hogy egészséges védelmezője legyen testünknek. Nem olyan nehéz mellőzni ezeket az élelmiszereket egy ideig, de teljesen felhagyni a búza és a tej fogyasztásával igen embert próbáló feladat.

Összefoglalás

Ha alkalmanként székrekedést vagy laza székletet tapasztalunk, esetleg nyálkát látunk a székletben, az tünete lehet annak, hogy a szervezet méregtelenítési és felszívódási folyamataiban zavar keletkezett: Ilyenkor ajánlatos elkerülni néhány élelmiszert vagy bizonyos ételeket. Ha úgy érezzük, hogy egy nehéz, magas zsírtartalmú étel megfeküdte a gyomrunkat vagy étkezés után hányingerünk lesz, esetleg fájdalmat érzünk, ez annak a jele, hogy az epe nem tud megfelelően áramolni, feltehetően a mérgező zsírok elraktározódása miatt. Hogy ezt elkerüljük vagy megszüntessük, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, így segíthetjük szervezetünket a káros anyagok elleni védekezésben.

Az Ajurvéda szerint szükséges a bélfal egészségének a támogatása, a nyirokrendszer tisztítása, az epe és a máj működésének serkentése ezekben az esetekben. Nagyon sok javasolt módja van annak, hogy segítsük szervezetünket a méreganyagoktól való megtisztulásban.

Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek rendkívül hatékonyak a máj megtisztításában és egészséges működésének helyreállításában. Ilyen a fokhagyma, a grapefruit, a cékla, sárgarépa, zöld tea, zöld leveles zöldségek, alma, olívaolaj, avokádó, gabonafélék, keresztes virágú zöldségek, citrom, lime, dió, káposzta, kurkuma.

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÓ RECEPT:

Hozzávalók:

 • 1 nagy grapefruit vagy 3 citrom
 • 4 evőkanál Epsom-só
 • ½ bögre szűz olívaolaj
 • almalé vagy almasav

Fontos, hogy együnk annyi almát és igyunk annyi almalevet, amennyit csak lehetséges a tisztítókúra megkezdése előtti 4-5 napban. Az utolsó két napon igyunk 2,2 dl almalevet minden 2-3 órában. Ez garantálja a tisztítás sikerét.
Ezt követően, a tisztítás első napján együnk könnyű, zsírt nem tartalmazó reggelit. Az epe így fel tud halmozódni a májban, ez a nyomás pedig meg fogja szüntetni a májban kialakult köveket.

 1. Ugyanazon a napon délután 2 órakor keverjünk össze 4 evőkanál Epsom-sót 3 bögre vízzel és tegyük a keveréket egy üvegbe. Hűtőben hűtsük le! Délután 2 után már ne együnk és igyunk semmit!
 2. Este 6 órakor igyunk ¾ bögrével az Epsom-sós italból. Az íze valószínűleg kellemetlen lesz, adhatunk hozzá ⅛ evőkanál porított C-vitamint, hogy kicsit javítsunk rajta.
 3. Este 8-kor igyunk szintén ¾ bögrével. Programot ne csináljunk magunknak ezutánra, készüljünk fel a máj átöblítésére! Rendkívül fontos, hogy ne csináljunk már semmit ezután, csak feküdjünk és aludjunk!
 4. Este háromnegyed 10-kor öntsünk fél bögre szűz olívaolajat egy üvegbe. Facsarjuk ki az egész grapefruit levét, a pépet távolítsuk el egy villával vagy fogpiszkálóval. ½-¾ bögre grapefruit levet kell kapnunk, ezt kell összekeverni az üvegben az olívaolajjal. Ehhez zárjuk le az üveg tetejét és jól rázzuk össze a folyadékokat.
 5. Este 10 órakor igyuk meg ezt a keveréket. Az egészet próbáljuk meg 5 perc alatt elfogyasztani!

Majd feküdjünk le az ágyba. Forduljunk a jobb oldalunkra és húzzuk fel a jobb térdünket az állunkhoz, maradjunk így legalább 20 percig. Ha lehetséges, egyáltalán ne mozogjunk, próbáljunk meg aludni!

Következő reggel, mikor felébredünk, igyuk meg a harmadik adag ¾ bögrét az Epsom-sós italból és utána rögtön feküdjünk vissza. 2 órával később igyuk meg belőle az utolsó adagot. Ezt követően 2 órával ehetünk először. Bármit ehetünk, csak szilárd gyümölcsöt nem. Kezdjük folyadékkal és lassan jussunk el a gyümölcsig.

Ez a tisztító, méregtelenítő eljárás rendkívül hatékony. Ne feledjünk, saját egészségünkért csakis mi vagyunk felelősek, ezért ne mulasszunk el támogatást nyújtani, mikor arra van szüksége!

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
A zsírsejtjeid zárják magukba a mérgeket, így oldd ki ezeket rövid idő alatt
error: Content is protected !!