Ne háborodj fel ezen a cikken, inkább figyelmesen olvasd el!
A Campylobacter nevű baktérium, ami a szalomonellánál is veszélyesebb, vízcseppecskék útján, a nyers csirkehús mosásakor könnyen szétszóródik a bőrön, ruhán, főző eszközökön és a konyhai munkafelületeken.
Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonságáért felelős testülete (UK`s Food Standards Agency – FSA) hivatalosan arra figyelmezteti a lakosságot, hogy kerüljék a nyers csirkehús mosását, hiszen így elkerülhető, hogy évente 280 ezer ember betegedjen meg Campylobacter okozta fertőzésben Nagy Britanniában, de arényosan ez nálunk ugyanígy igaz.

Hirdetés

Hirdetés

Az FSA közleményt adott ki – az élelmiszerbiztonsági hét részeként –, mivel számadatok igazolják, hogy az Egyesült Királyságban az emberek 44 százaléka megmossa a nyers csirkét, mielőtt megfőzné. Az FSA kéri a televíziók producereit, konyhai show műsorok készítőit, hogy ne sugározzanak olyan felvételeket, melyeken nyers csirkehúst mosnak. A testület megfogalmazott egy előterjesztést, melyet a jelentősebb élelmiszeripari vállatok is aláírtak. Chatrine Brown, az FSA igazgatónője elmondta, hogy kutatásaik azt mutatják, hogy a legtöbb ember gondosan megmossa a kezét, miután nyers csirkehúst érintett, és meggyőződik arról, hogy eléggé megfőtt-e az étel, ugyanakkor a kutatásokból az is kiderül, hogy általános gyakorlatnak számít a nyers csirkehús megmosása főzés előtt, holott ez egyáltalán nem ajánlott. „ A kampány során felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ne mossák meg a nyers csirkehúst főzés vagy sütés előtt, mindemellett tudatosítjuk a lakosságban, hogy milyen veszélyeket is hordoz a Campylobacterrel való közvetlen érintkezés, milyen eredményekhez vezethetnek a kereszt-szennyeződések” fejtette ki Chatrine Brown.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Egyetlen cseppje a csirke vizének kórházba juttathatja a családodat! Ezt mindenki olvassa el!
error: Content is protected !!