Hirdetés

Az energiaitalok több koffeint tartalmaznak, mint a kávé, szeszes itallal fogyasztva pedig még veszélyesebbek – mondják amerikai tudósok.

Mint John Higgins szakértő állítja, ezen italok koffeinszintje 70 és 200 milligramm dobozonként, míg egy csésze erős kávé mindössze 40–150 milligramm koffeint tartalmaz.

A legnagyobb baj, hogy az egyéb hozzávalók, így a guarana, a taurin, egyes gyógynövények, nyomelemek, vitaminok a koffeinnel reakcióra lépnek. Ezek megváltoztatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még az idegállapotokat is, különösen, ha alkohollal együtt isszák.

Hirdetés

Higgins és kutatócsoportja azt találták, hogy az energiaitalok növelik a vérnyomást és a szívritmust. Szívroham, görcsroham, sztrók vagy halál is előfordulhat tőlük.

Norvégiában, Dániában és Franciaországban már nem engedélyezik a Red Bull1 energiaital árusítását, mivel kiderült, hogy a taurinnal táplált patkányok zavart viselkedést mutattak, szorongtak. Higgins és csoportja megállapította, hogy összefüggés lehet a szer fogyasztása és a féktelen viselkedés között. A sportolók kifejezetten dehidratálják magukat, ha edzés közben Red Bullt vagy bármilyen más energiaitalt fogyasztanak.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Please follow and like us:
Kerüld ezt a népszerű italt, ha meg akarod úszni a szívrohamot és a sztrókot!
error: Content is protected !!