A kapor a magyar konyha egyik kedvenc fűszere, a káposztás ételekhez például kötelező. De, ha túllépünk egy kicsit a káposzta-kapor párosításon, akkor nagyon sok ételhez használhatjuk még. Azon túl, hogy nagyon karakteres íze van, igen egészséges is.

Hirdetés

Így tartósíthatjuk a kaprot akár néhány hónapig is anélkül, hogy lefagyasztanánk

Ha egyszerre túl sok kaprot vásároltunk, vagy már hihetetlen mennyiség nőtt a kertünkbe, tartósítsuk. A fagyasztás az egyik legismertebb tartósítási módszer, azonban nem biztos, hogy a legjobb is. Van, aki egyáltalán nem szereti lefagyasztani a kaprot, hiszen, mikor felenged, már nem kapja vissza ugyanazt az ízt.

Mutatunk egy jobb módszert, mely segítségével akár hónapokig is megőrizhetjük a kapor frissességét.

Hirdetés

A kaprot mossuk, és szárítsuk meg alaposan, majd távolítsuk el a vastagabb szárakat róla. A zöldet halmozzuk egy befőttes üvegbe, fedjük le, és tegyük a hűtőbe. Ezzel a módszerrel hónapokig eláll a kapor, közben nem vált ízt, és megőrzi frissességét is.

A kapor serkenti az étvágyat, és nagyon jó hatással van az emésztésre. A két éven felüli gyerekek is fogyaszthatják nyugodtan a magjából készült főzetet. A várandóság alatt azonban ajánlott mellőzni, de a szoptatós anyák már mértékkel fogyaszthatják, hiszen serkenti a tejtermelődést.

Használhatjuk álmatlanság, magas vérnyomás, savtúltengés, fejfájás, és különböző szívproblémák esetén. Baktériumellenes hatása miatt segít meggátolni a belekben levő kórokozók elszaporodását, de használhatjuk fogínygyulladás, és szamárköhögés esetén is.

A kaporból készült főzetet külsőleg is alkalmazhatjuk, töröljük át vele az arcunk hetente egy-két alkalommal. Eltünteti a szem alatti karikákat, és a rosacea tüneteit is csökkenti.

twice.hu

 

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Így teszem el a kaprot, nem fagyasztom, tartósítószert sem használok, így nem változik az íze!
error: Content is protected !!