Sokan nem foglalkoznak a székletürítéssel. Gyorsan lehúzzák, és ennyi. Csak akkor figyelnek rá, ha problémák vannak az emésztésükkel. A következő 9 tényt a székletürítéssel kapcsolatban biztosan nem tudtad eddig.

Hirdetés

1. Kinőhetnek belőle növények

Tudtad, hogy nem minden élelmiszer, amit megeszel, teljesen megemészthető? Néha látni a kis világos vagy sötét foltokat a székben. Ez a külső héj, a magok, amelyeket nem lehet megemészteni. Így nőhet ki az emberi ürülékből akár egy egész paradicsom növény. De akár citrom vagy más növény is.

pixabay

2. Ha nem eszel, akkor is van székleted

Persze, bizonyos élelmiszerek, különösen a sok rostot tartalmazók, élénkítik a bélműködést. Ezen túlmenően, az élelmiszer típusa befolyásolja a színét, szagát és a halmazállapotát is a székletnek. De akkor is, ha nem eszel, akkor is van székletürítés. Ennek oka, hogy nemcsak az ételt, de vizet is ürítűnk a bélrendszeren keresztül is.

3. Van olyan, hogy székletet hány valaki

Ezt a jelenséget nevezzük széklethányásnak. Amellett, hogy ez utálatos és undorító, ez a tünet arra utal, hogy komoly egészségügyi problémák vannak a szervezetben természetesen. Ez lehet bélelzáródás, a szervezet nem képes elvezetni a székletet a beleken keresztül ilyenkor. Általában ez együtt jár hasi fájdalommal, kiszáradással és székrekedéssel. Azonnal mentőt kell hívni, mert ez éltveszélyes állapot.

4. Egy nagy rakás ürülék öngyulladó 

2014 júliusában egy hatalmas halom lótrágya New York közelében spontán felgyulladt. Ezen a napon nagyon meleg volt. Annak érdekében, hogy lángra gyúljon a széklet, csak megfelelő összetételű tüzelőanyag, nitrogén és hő kell.

pixabay

Hirdetés

5. A székletben ezüst és arany is lehet. 

A tudósok tanulmányozták a modern csatornarendszerek Amerikában, és a hulladék kozmetikai termékeket, dezodor maradékokat és még zoknit, fémeket, mint például az aranyat, ezüstöt, platinát találtak a székletmintákban. Ez azt jelenti, hogy az emberi ürülék kincseket tartalmazott. Számítás szerint 1 millió amerikai széklete akár 13 millió dollárt érhet.

6. Van széklet a Holdon. 

Mivel az űrhajósok ott jártak, 96 zsák és konténernyi széklet, vizelet és egyéb emberi hulladék maradt a Holdon.

pixabay

7. A széklet iható

Bill Gates kifejlesztett egy gépet, amely kivonja a vizet emberi ürülékből, és ivásra alkalmassá teszi. Ez a módszer a milliárdos szerint megoldaná a szennyvíz és a vízhiány kettős problémáját a földön. Állítólag Bill már meg is kóstolta.

8. Vannak emberek, akik megeszik a széketüket. 

Állatok gyakran esznek ürüléket. Azonban ez embereknél kóros és mentális betegség jele. Dél-Indiában, egy 19 éves  elismerte egy pszichiátriai kórházban, amikor foltos volt, hogy a saját ürülékét, kecskék, tehenek és a kutyák dszékletét is megette..

9. Az emberi széklet fontos energiaforrás lehet a jövőben. 

Angliában van egy busz, ami emberi ürülékkel megy. Az ebből készült üzemanyag- a”biometán gáz” nem büdös – mondják a szakemberek.

pixabay

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
9 döbbenetes tény a székletedről! A 7.-től rosszul lettem
error: Content is protected !!