Mivel nincsen húsvét sonka nélkül, megpróbáljuk a lehető legjobb minőségűt választani belőle. Egy ízletes sonkánál húsvét reggelén nincs nagyszerűbb eledel. De persze azért szükséges mellé jó sok roppanó retek és újhagyma is.

Hirdetés

 

Ettől jó a sonka:

1. A hagyományos módon pácolt sonkában csak nátrium-nitrát (E251) és nátrium-nitrit (E250) lehet. A nitrát biztosítja a hús jellegzetes pácolt ízét, és gondoskodik arról, hogy minél tovább elálljon.

2. Nem tartalmaz hozzáadott szénhidrátot

3. Az előírásnak megfelelően a sonka 7% sót, és max. 25% páclét tartalmazhat, a szalonna vastagsága pedig 2 cm lehet

4. Az a sonka, ami olcsóbb, valószínű sokkal kisebb arányban tartalmaz húsfehérjét

5. A hagyományos nyers füstölt sonkát soha ne tartsuk a hűtőszekrényben

6. A nyers sonkát lassú tűzön főzzük, annyi órát, ahány kilós

Hirdetés

7. A megfelelő főzés idő elpusztítja az esetleges baktériumokat

8. A főtt füstöt sonkát, a kötözött sonkát, gépsonkát fogyasztás előtt hűtőben tároljuk, és nem kell megfőzni

Kósa Ákos fontosnak tartja, hogy a sonkát úgy főzzük, mintha egy jó levest készítenénk. Íme hogy készül a jó házi sonka:

 

Melyik sonkafajtát válasszuk?

A parasztsonka csontos bőr, vagy a lapocka szárazon párolva. Hat hónapig eltartható, hiszen több hónapig érlelik, majd füstölik is. Ezt vásároljunk termelőtől, ha hagyományos ízekre vágyunk.

A hagyományosan érlelt sonka egy hónapig áll el, néhány héten keresztül érlelik, és hideg füsttel több órán keresztül füstölik.

Gyorsan pácolt nyers sonka-konyhasót és nitritet tartalmaz, egy hónapig eláll.

Gyorsan párolt főtt sonka-egy hónapig őrzi meg szavatosságát.

filantropikum.com

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
A sztárszakács elmondta a tökéletes húsvéti sonkafőzés titkát
error: Content is protected !!