El­len­őrök jár­ják az or­szág lán­gos­sü­tőit, hogy meg­néz­zék, nem sütik-e túl a lán­gost! Hogy miért? Mert ha magas hő­fo­kon sütik, egy rák­keltő ve­gyü­let, az ak­ri­la­mid válik ki be­lőle.

Hirdetés

 

Beindultak a „lángoskommandók”: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei szombat óta járják az országot, hogy megnézzék, milyen hőfokon sütik a lángost. Az ok egy új európai irányelv.

“175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a színén. A lángost aranysárgára kell sütni” – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.

Hirdetés

Mi 160-170 fokon sütjük, mert alacsonyabb hőmérsékleten túlságosan megszívná magát a tészta, ami olyan tocsogós lenne, hogy megülné a vendég gyomrát

– mondja az óbudai Kiss-Kerekes Lángosház tulajdonosa, aki reálisnak tartja a Nébih által javasolt 175 fokot.

Ugyanakkor kicsit aggódik is a szigorítás miatt. – “A lángost már több száz éve sütik a magyarok. Ha sok macera lesz az ellenőrzésekkel, az embereknek elmegy a kedvük a lángostól. Arról nem is beszélve, hogy így rossz kép alakul ki a fejükbe a népszerű magyar ételről” – vélekedik a hely tulajdonosa.

 

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Betiltják már a lángost is? Az eszem megáll!
error: Content is protected !!