Hirdetés

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín (30 %-os)
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dkg tejpor
  • 1 tk só
  • 1 tojás

Tetejére:

  • 1 tojás
  • cukros tej

Elkészítése:

A tejbe belekeverjük a cukrot és meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet a keverőgép táljába mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojást, tejport és a tejszínt és a felfuttatott élesztőt. Bekapcsoljuk a gépet és 10-15 perc alatt szép hólyagos tésztát dagasztatunk vele. Természetesen kézzel is összegyúrható és dagasztható a tészta. ha kissé lágy lenne, adjunk hozzá még kevés lisztet.

Hirdetés

Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesszük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, egy nagyobbra és egy kisebbre. A kisebbet még 3, egyforma részre vágjuk.

A nagyobb tésztát egy 30 cm hosszú, 10 cm magas falú, kivajazott és lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formába nyomkodjuk. A maradék tésztából egyenként hosszú rudakat sordunk, összefonjuk a szokásos módon.

A formában levő tésztát megkenjük kevés tejjel, majd ráfektetjük a fonott tésztát. Tetejét felvert tojással megkenjük. 20 percig kelesztjük, majd újra megkenjük felvert tojással.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kb 40-45 perc alatt megsütjük. Még forrón lekenjük cukros tejjel, majd kihűtjük.

receptneked

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Én ezt a foszlós húsvéti kalácsot sütöm mindig Húsvétkor, nincs jobb recept!
error: Content is protected !!