Szo­morú hírt kap­tunk: le­győzte a rák a sze­re­tett éne­kes­nőt

De­cem­ber óta kór­ház­ban ke­zel­ték, és már nem tu­dott ki­gyó­gyulni egy fer­tő­zés­ből

Hirdetés

 

Vasárnap reggel egy párizsi kórházban elhunyt France Gall (eredeti nevén Isabelle Geneviève Marie Anne Gall). Az Eurovízió-győztes énekesnő 70 éves volt.

Az énekesnő rákkal küzdött, decemberben pedig elkapott egy fertőzést, ami miatt kórházba került. A szervezete azonban annyira legyengült, hogy nem tudott tovább harcolni.

France már gyerekkorától tanult zongorázni és gitározni, első nagylemeze pedig 1963-ban jelent meg Ne sois pas si bête („Ne légy olyan buta”) címmel. 1964-ben kiadták a második kislemezt is az albumról, s még ugyanebben az évben találkozott Serge Gainsburggel, aki ismert zeneszerző és előadó volt, innentől együtt is dolgoztak, Gainsbourg jó pár dalt írt az énekesnő számára.

Hirdetés

1965-ben France Gall képviselte Luxemburgot az Eurovíziós Dalvesztiválon a “Poupée de cire, poupée de son” („Viaszbaba, rongybaba”) című dallal, ami első helyezett lett. A dalt több nyelvre is lefordították, többek között magyarra is: Viaszbaba címmel énekelte fel Toldy Mária. Az Eurovíziós Dalversenyt követően Gall ötéves szerződést írt alá a német Teldec céggel és karrierje felfelé ívelt a országban.

Férje, Michael Berger is sokat segítette, két lemezt is összehoztak együtt.

1997-ben visszavonult, miután 19 éves lánya tragikus körülmények között elhunyt.

ripost

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Please follow and like us:
Feladta a küzdelmet: daganatos betegségben hunyt el a fantasztikus énekesnő. Sokak kedvence volt.
error: Content is protected !!