A tradicionális zsidó családokban egyes nevelési elvek működnek amelyek nagyon hasznosak a gyermekek számára. A szülőkminene a gyerek! A családot alárendelik az utódoknak, akiknek tehetségét a legmagasabb szintre akarják fejleszteni. Sok kultúra tanulhatna tőlük. Íme a szabályok:

Hirdetés

Image result for orthodox jewish family

Lehet, a pszichológusok ezekben a szabályokban is találnának negatívumokat, de az biztos, hogy ezekben a családokban a gyerekek megkapják a legfontosabb dolgot, a szeretetet.

1. Nem alázzák meg a gyerekeiket, a gyerek nem azért van, hogy szolgálja a felnőtteket! Egy zsidó anya nem vágja a fehéhez a gyerekének, hogy rossz. Ő inkább így szidná meg: „egy ilyen jó fiú, mint te, hogy tudott ekkora rosszaságot csinálni?” A gyereknek nincsenek rossz tulajdonságai, csak helytelen tettei, így a gyerek személyisége ép marad a neveltetés során, és egyre jobb és erősebb lesz, nem alakulnakki önértékelési zavarok.

2. Agyerek szabadságát tisztelik. A zsidó gyerekek nevelése két ellentétes oldalra alapszik: a gyerek személyes szabadságára és a betartandó néhány szabályra. A zsidó szülő nem kiabál amiatt, hogy a kicsi kiönti a levest vagy magára keni a nővére rúzsát! Ők inkább abból csinálnak ügyet, ha a gyerekek szemtelenkednek az idősebbekkel.

Hirdetés

3. Sokat dicsérnek! Egy anya jó, ha büszke a kicsinyére. A zsidó anya a legkisebb pozitívumra is odafigyel, és szétkürtöli az egész családban, ha a gyereke egy pálcikaembert firkált a papírra, vagy elkezdett beszélni, járni, stb. A lényeg: a gyereknek tudnia kell, hogy fontos és tehetséges. Ez ösztönzi őt a fejlődésre.

4. A szülő a hibás a gyereke hibáiért! A zsidó szülők úgy gondolják, hogy minden kicsúszott szó és minden figyelmetlen tett a gyerek előtt hatalmas következményekkel jár. SZERINTÜK a szülő élő példa a gyerek számára, és egyedül felelős a kicsik cselekedeteiért is.

5. A feltétel nélküli szeretet a gyermek lelki fejlődésének a kulcsa. A zsidó kultúra szerint, a család a férj és a feleség – az apa és az anya viszonyán alapul. Ezért már kiskoruktól fogva a gyerek azt  látja, hogy az apa elsősorban az anyára figyel, és ez kölcsöös. Ha a gyerek látja, hogy a szülők szeretik és tisztelik egymást, jól érzi magát. Ez a család aztán példaértékű a gyerek számára, amit ő is megteremt a saját családjába.

6. A szülő szerepre fel kell nőni! A szülőszerep addig legyen elsajátítva, míg az első gyerek meg nem születik. A fiatal zsidó nő, mire férjhez megy, már kész az anyaságra. A számára a legelső az otthon és a család egyben tartása. A gyerek nem teher számár, hanem ajándék.

7. A gyereket megtanítják arra, hogy jól ossza be az idejét. A zsidó gyerekek sosem lustálkodnak, unatkoznak! Már kiskoruk óta ahhoz szoktatják őket, hogy értelmesen töltsék el idejüket. Ez számukra a normális.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Így nevelik a zsidó családban a gyerekeket! Mindenkinek át kellene venni a szabályaikat
error: Content is protected !!