Hirdetés

Íme azon élelmiszerek listája, amit nem szabad fogyasztanod:

1. vörös húsok, felvágottak

A felvágottak és a vörös húsok nitritet és purint tartalmaznak, amik súlyosbítják a gyulladást. Több korábbi tanulmány is összefüggést talált a vörös hús evés és a gyulladások rosszabbodása között.

2. Cukor

A gyulladások rosszabbodása igaz a cukorra is, ráadásul a túlzott cukorbevitel kövérséghez is vezet, ami tovább növeli az ízületek munkáját és erősíti a fájdalmat. Kerüld az üdítőket, cukrozott gabonapelyheket, csokikat! A cukor helyett egyél inkább steviát vagy mézet.

3. Tejtermékek

A tejtermékekben a kazein gyulladáskeltő. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a kazein irritálja az ízületeket kötbevevő szöveteket. A zsíros tejtermékekben, mint a vaj, tej, sajt, található telített zsírok a zsírszövetek gyulladásához vezethetnek, ami szintén növeli az ízületi fájdalom mértékét.

4. Kukoricaolaj

A kukoricaolaj omega-6 zsírsavakban gazdag, ami elősegíti olyan vegyületek termelődését, melyek gyulladások kialakulásához vezethetnek. Egy 2012-es tanulmány szerint az omega-6 zsírsavak túlzott mennyiségű bevitele több gyulladásos megbetegedés kialakulásáért is felelős lehet.

A napraforgóolaj, szójaolaj, szőlőmagolaj és majonéz is sok omega-6 zsírsavat tartalmaz.

Természetesen nem szabad nullára csökkenteni az omega-6 bevitelt, mivel annak jelenléte szükséges a normál növekedéshez és fejlődéshez. Növelje inkább az omega-3 bevitelét, fogyasszon olíva olajat, lenmagolajat, tökmagolajat.

Hirdetés

5. Finomított gabona és liszt

A finomított gabonák és fehér liszt olyan vegyületeket tartalmaz, amik magas glikémiás indexük mellett elősegítik a gyulladások kialakulását. Egy 2013-as tanulmány eredményei szerint a búzát tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása elősegíti a krónikus gyulladások és bizonyos autoimmun betegségek kialakulását. A liszt és más pékáru üres kalóriának számít, rostot és B-vitaminokat nem tartalmaz, emellett elősegíti a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulását.

6. Tojás

A tojás sárgája arachidonsavat tartalmaz, ami a prosztaglandinok termelését segíti. Ezek a hormonhatással rendelkező lipidmolekulák pedig gyulladások kialakulásához vezethetnek. Emellett a tojás telített zsírokat is tartalmaz, amik fokozhatják a gyulladást és a fájdalmat.

7. Fehérje készítmények

A legtöbb fehérje készítményben található glutén és kazein nem kedvező ízületi fájdalom esetén. A kazein elősegíti a húgysav termelődését, ami köszvény kialakulásához vezethet, mely egy gyakori és fájdalmas ízületi betegség. Akik érzékenyek a gluténre, állandó gyulladást provokálnak szervezetükben a glutén tartalmú ételek fogyasztásával.

A fehérjekészítmények helyett fogyasszon magas fehérje tartalmú magokat, amik jótékony hatású zsírokban is gazdagok.

8. Finomított só

A közönséges asztali só sem kedvező ízületi fájdalom esetén, mivel olyan hozzáadott vegyületeket tartalmaz, amik felboríthatják a test folyadékháztartását, értékes ásványi anyagokat pedig nem tartalmaz. Asztali só helyett használjon inkább Himalája sót.

9. Nátrium-glutamát tartalmú ételek

A nátrium-glutamát ízfokozó és tartósítószer, ami általában az előrecsomagolt ételekben található: chipsekben, fagyasztott ételekben, levesekben és salátaöntetekben. A nátrium-glutamát fokozza a gyulladást és fájdalmat az ízületekben. A reumatoid artritiszben szenvedő betegeknek különösen ajánlott ezen összetevő kerülése.

10. Sör

A sör és persze más alkoholtartalmú ital túlzott mennyiségű fogyasztása nem megfelelő az ízületeknek. A sör elősegíti a köszvény és az ízületi gyulladások kialakulását. A sör purin tartalma mag

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Kerüld ezt a 10 ételt! Minden fájdalmat felerősítenek az ízületekben!
error: Content is protected !!