Sza­bolcs me­gyé­ben már­pe­dig enél­kül nincs hús­vét

A ke­leti vé­ge­ken még él a régi ha­gyo­mány: hús­vét­kor nem hi­á­nyoz­hat a te­rí­tett asz­tal­ról a sárga túró, amit szinte min­den csa­lád­ban el­ké­szí­te­nek. Boros Vali, a ma­gyar há­zi­asszo­nyok gyön­gye pedig el­árulta a leg­jobb re­cep­tet.

Hirdetés

 

A sárga túró tipikusan szabolcsi étel, a húsvéti hagyományok alapvető kelléke a sonka, a kolbász és a tojás mellett – írja közösségi oldalán az internet legnépszerűbb magyar háziasszonya.

Sárga túró (Fotó: Boros Vali)
Sárga túró (Fotó: Boros Vali)

A sárga túró valójában egy tojással és cukorral elkészített friss, kézműves túró, mely édes íze miatt afféle hagyományos desszert. Csak  húsvétkor készítik, ez adja az étel ünnepélyes jellegét.

Házi sárgatúró

Hozzávaló (kb. 1kg-hoz)

  • 1 l zsíros tej
  • 10 db tojás
  • 3 ek. kristálycukor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
 

Így készül:

Hirdetés

1. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, lezserül összeverjük, de nem simára.

A tojások sárgáját és fehérjét lezserül keverjük össze (Fotó: Boros Vali)
A tojások sárgáját és fehérjét lezserül keverjük össze (Fotó: Boros Vali)

2.  A tejhez adjuk hozzá a csipet sót és a cukrot.

Óvatosan forraljuk fel a tej és a tojás keverékét (Fotó: Boros Vali)
Óvatosan forraljuk fel a tej és a tojás keverékét (Fotó: Boros Vali)

3. Öntsük hozzá a tojásokat a még langyos tejhez, és lassú tűzön, óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg kicsapódik. Ez kb. 10 perc alacsony hőfokon. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leéghet! Adjuk hozzá a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot is.

4. Ekkor beleszedjük egy szűrőbe fektetett textildarabba. Hagyjuk pár percet csurogni, hűlni.

Hagyjuk lecsepegni (Fotó: Boros Vali)
Hagyjuk lecsepegni (Fotó: Boros Vali)

5. Majd összecsavarjuk a széleit, és jó alaposan kipréseljük. Pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetjük belőle a tejsavót. Ha lecsepegett, hűtőbe tesszük tálalásig.

Így lesz tökéletes (Fotó: Boros Vali)
Így lesz tökéletes (Fotó: Boros Vali)

6. Miután kihűlt, kibontjuk a textilből, és felszeleteljük.

Sárga túró (Fotó: Boros Vali)
Sárga túró (Fotó: Boros Vali)
ripost
Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hirdetés

Please follow and like us:
Sza­bolcs me­gyé­ben már­pe­dig enél­kül nincs hús­vét
error: Content is protected !!