A 14 éves kislány, Pantera tarkóján egyszercsek barna csíkok mutatkoztak meg. Édesanyja csak később kezdett el aggódni, amikor rájött, ez nem kosz, nem jön le szappannal. Még szerencse, hogy azonnal doktorhoz fordultak.

Hirdetés

feat3.jpg.1200x0_q85

A sötét csíkok mellett Pantera mindig szomjas volt és sokat járt pisilni, és állandó fejfájásra panaszkodott. Ezek a tünetek az orvost mind arra vezették, hogy megmérje a vércukorszintjét.

Kiderült, a kislány cukorbetegségben szenved, ami máskor inkább elhízott felnőtteknél alakul ki, hiszen a megnagyobbodott zsírsejtek inzulin-rezisztenciát okoznak.

Hirdetés

Hogy ezt megpróbálja ellensúlyozni, a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint, és egy rossz spirál  alakul ki, hiszen egyre jobban tönkremegy a hasnyálmirigy. Ha ezt a cukorbajt nem kezelik, az szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, illetve vesekárosodáshoz vezethet.

De miért alakul ki a sötét elszíneződés?.A válasz a magas inzulinszinttel van összefüggésben. Mivel egyre több  inzulin termelődik, így lerakódik a szervezetben, különböző helyeken, amitől a bőrsejtek is fokozottabban termelődnek. Ezek a túltengő bőrsejtek több melalint ( a bőr színező anyaga) választanak ki. Ezt acanthosis nigricans-nak hívják, és szemölcsszerű kitüremkedésekkel jár.

Egyes fogamzásgátlók, pajzsmirigybetegségre adott tabletták, illetve testépítő szerek okozhatnak még hasonló tünetet, hiszen ezek is megzavarják az inzulinszintet.

Ne felejtsd el megosztani!

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Ha ilyen sötét csík jelenik meg a gyerek tarkóján, nagy bajban van
error: Content is protected !!