Image result for baking soda baking powder

Hirdetés

A szódabikarbóna és a sütőpor a két legtöbbet használt térfogat növelő, szinte mindig ezeket vesszük elő annak érdekében, hogy a sütemény szép magas legyen. A továbbiakban pár fontos tényt tudhatsz meg a szódabikarbónáról, illetve a sütőporról.

Tudod, hogy mi zajlik le, ha ezt a két szert összekevered? Vagy mi történik, ha sütőport teszel a hűtőbe szagtalanítás céljából?

Szódabikarbóna

Nem csak azért vesszük elő, hogy a tészta szép magasra nőjön, emellett kiváló takarítószer, és számos gyógyító hatással isrendelkezik. A szódabikarbóna lúgosító szer, amely miután a tésztába kerül, és betettük a sütőbe, a hő hatására szén-dioxid keletkezik. Légbuborékok jönnek létre, ezáltal a tészta magasabbra nő. Csak olyan receptekhez  tudod használni, ahol van mellette savas kémhatás anyag, például gyümölcssav a citromból, tejsav a tejfölből, ecet, méz, vagy bármilyen más savas anyag van még a tésztában mellette. Vigyázzunk arra, hogy a szódabikarbónával készült süteményeket ne tartsuk lefedetlenül a hűtőszekrényben, mivel képes arra, hogy magába szívja a rossz szagokat. Száraz, és fénytől védett helyen tároljuk inkább.

Hirdetés

Sütőpor

Ha sütőporral sütünk, akkor ne készítsük el korábban a masszát, csak közvetlenül a sütőbe kerülés előtt. Ha már belekerült a sütőpor, minél hamarabb rakjuk a sütőbe, hogy azonnal ki tudja fejteni hatását a sütőpor. Ha ezt nem így csináljuk, akkor valószínű, hogy összeesik a sütemény, és szalonnás lesz a tészta a végén. A sütőpor sokkal erősebb hatású, mint a szódabikarbóna, így tehát annak függvényében használjuk őket, hogy mennyire szeretnénk, hogy megnőjön a tészta. Mindig kövessük a receptben leírt mennyiséget, hogy ne nőjön fel túlságosan a sütemény.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Mikor használj szódabikarbónát és mikor sütőport? Most végre megtudhatod!
error: Content is protected !!