Szinte mindenki megmossa a húst elkészítés előtt, mert így tanulta, meg így tűnik higiénikusnak
Hirdetés
Fogadjunk, hogy te is azok közé tartozol, akik – mielőtt elkészíti valamilyen módon vagy hőnek teszi ki- a fridzsiderből előkaptt nyers húst azonnal a vízsugár alá tolod, és rázúdítod a forró vizet. Vagy a hideget, ha disznóról vagy marháról van szó, amelyek elfehérednének a meleg víztől. Hát ez nem egy jó szokásod!
A tudósok óva intenek, hogy soha nem szabad megmosnunk semmiféle húst, mielőtt nekifogunk az elkészítésének! Mindegy, hogy csirkéről, pulykáról, sertésről, marháról, birkáról, vagy akár vadhúsról beszélünk.
A levizezett hússal azonban nemcsak az étel minőségének, de saját és családunk egészségének is nagy rosszat teszünk ezzel. A hús felületén tenyésző baktériumoknak ugyanis csak minimális részétől válhatunk így meg, és ezek a szétspriccelt bacik is nagy valószínűséggel a mosogatóban, vagy épp a szélén és a konyhapulton “szaporodnak tovább immár zavartalanul.
Így viszont más felületekre is átvonulnak, és máris kész a baj.
A megoldás: a magas hőfokon való kezelés, magyarul a sütés és a főzés!
Hirdetés
A mikroorganizmusok nagy része megsemmisül már attól, ha a hús belső hőfoka eléri a hatvan Celsius fokot.
Hirdetés