Hirdetés

Ismerd meg a lakásban neveléshez legideálisabb gyógynövényt, ami maga a gyömbér. Nagyon jól lehet otthon nevelni. Nem igényel sok napfényt, igénytelen, nem szükséges a teljes gyömbérgyökeret kiszedned, bizonyos részeit felhasználhatod, míg a többi a talajban pihen és tovább fejlődik, és igazi csodaszer.

A gyömbérnek 10 hónap alatt nő meg, ha nem fagy el. Hogy ezt megelőzd, télen mindenképpen a lakásban,pl. az ablakodban tartsd, nyáron kiteheted a kertbe.

Így csináld!

Rendelj az interneten gyömbér magot, de ha palántához hozzá tudsz jutni, még jobb. Megpróbálhatod meggyökereztetni a bolti gyömbért is, de ez ritkán sikerül. Ráadásul a bolti gyömbér sok vegyszert is tartalmazhat és olyan anyaggal is kezelik, ami megakadályozza a csírázását talajjal való érintkezéskor. Ha mégis megpróbálkoznál, a megvásárolt gyömbért áztasd egy éjszakán át vízben, hogy a lehető legtöbb káros anyag kioldódjon belőle.

Hirdetés

Az ültetni kívánt gyömbér ne legyen fonnyadt vagy öreg. Fontos, hogy legyen rajta sok szem és még jobb, ha egy kicsit zöld. A gyömbért a szemeknél több darabra is el tudod vágni, így egy gyökérből akár 3-4 növényt is csíráztathatsz.

Nem mindegy az sem, hogy milyen edénybe teszed. A gyömbér a legtöbb benti növénnyel ellentétben kifejezetten kedveli a széles, sekély kaspókat. A gyökerek vízszintesen nőnek, ezért fontos, hogy biztosíts nekik kellő helyet.

Pontos leírás

Tedd a gyömbért egy éjszakára langyos vízbe. Töltsd meg a cserepet gazdagon virágfölddel lazán, hogy a vizet is áteressze. A szemes részeivel felfelé tedd a gyömbért a földbe és 1-2 cm vastagságban temesd be. Sokat locsold!

Tedd egy viszonylag meleg helyre a lakásban, ahol nem tűz rá egész nap a napfény. A talaja legyen mindig vizes vagy nedves, ehhez szórófejes flakont használj.

A gyömbér lassan nő, néhány hét után veheted észre a kis hajtásokat a földben. Tartsd melegen a növényt és öntözd rendszeresen, spricceld gyakran vízzel.

A gyömbér betakarítása

Apróbb darabokat már 3-4 hónappal az ültetés után levághatsz a gyömbérből. Ásd ki kissé a földből, vágj le tetszőleges darabot belőle, majd újra temesd be földdel. A gyömbér ezután is folytatja a fejlődést, ezzel a módszerrel pedig szinte a végtelenségig elegendő gyömbér készlettel láthatod el magad. Ha még többet szeretnél, újrakezdheted a palántálást!

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Így nevelj végtelen mennyiségű gyömbért a lakásodban
error: Content is protected !!