Hirdetés

Egy fiatalember a parkban pihent meg egy padon, amikor észrevette, hogy mellette egy férfi rosszul van. Odament, látta, hogy a férfi fal fehér, és alig van magánál. Mire a mentők megérkeztek, sajnos már nem tudtak segíteni rajta, a beteg meghalt.

A fiatalember furdalja a lelkiismerete, hiszen, ha ismerte volna ezt az állapotot, a férfi talán ma is élne.

Mit csináljunk, ha hasonló helyzetbe kerülünk? Ezt kell tenni, miután hívtuk a mentőket.

Hirdetés

1. Ha valaki nagyon nem érzi jól magát mellettünk, szólítsuk fel, hogy mosolyogjon. Különös, de ebből is meg lehet tudni, hogy sztrókja van-e. Ha a száj széle lefittyed, féloldalas, akkor valószínűleg sztrókot kapott az illető, mert ezt csak arcidegzsába okozhatná még, de az nem jár rosszulléttel.

2. Kérjük meg, hogy mondjon utánunk egy pár szót. Ha nem forog a nyelve, rosszul artikulál, esetleg csepeg a nyála, akkor sztrókja van.

3. Szólítsuk fel, hogy emelje a kezeit a feje fölé. Ha nem tudja egyszerre mozgatni a kettőt, akkor sztrók állhat fenn..

4. Szólítsuk fel, hogy öltse ki a nyelvét. Ha a nyelv egyik oldala ferdén áll, akkor ez is sztrókra utal.

Ha nem észleljük ezeket a jeleket, akkor valószínű valami teljesen más baj miatt van rosszul. Az erős rosszullét esetén életeket menthet, ha valakivel a fenti 4 feladatot elvégezzük, és szólunk a mnetősöknek.

Ezzel korrekt diagnózist lehet felállítani, és nem azzal az idő, hogy találgatják, mi okozhatja a rosszullétet. A pácienst ilyenkor rögtön egy stroke ambulanciára szállítják. Életeket menthetünk ezzel a négy egyszerű gyakorlattal is, nem árt megjegyezni őket.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

4 tünet, ami mutatja, hogy még ma lecsap a sztrók valakire!
error: Content is protected !!