Az agy talán a legérdekesebb szerv az emberi szervezetben. Vannak még nem teljesen feltárt részletek és mechanizmusok az aggyal kapcsolatban. Ezért a kutatók új betekintést nyújtanak, hogy figyeljünk az agyunkra. A következő 9 tény nagy valószínűséggel teljesen új számodra.

Hirdetés

1. Az agy hajlamos a kiszáradásra.

Az emberi agy háromnegyede víz. Amikor már kiszárad csak 2 százalékot, már elegendő ahhoz, hogy a rövid távú memória és a koncentráló képesség sérüljön. Legalább 2 liter vizet igyál naponta.

2. A választás öntudatlan. 

Hirdetés

A racionális mérlegelése a tényeknek gyakran nem működik. Mert: a 95 százaléka a választásoknak teljesen öntudatlan. A pro és kontra listát sokszor nem alkalmazzuk.

3. Az agy képes megenni önmagát.

Ez nagyon ijesztő, de ez ténylegesen meg is történik: különösen a fogyókúrák azt okozhatják, hogy az agy nem jut elég tápanyaghoz. Ennek kompenzálására saját magát kezdi támadni az agysejtek energiát előállítanak elő más agysejtek felfalásával. Ez majdnem olyan, mint a kannibalizmus. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy elég tápanyagban gazdag ételt együnk. A drasztikus détát ezért el kell kerülni, ha azt szeretnénk, hogy ne veszítsünk az intelligenciánkból.

4. Az izzadás is zsugorítja az agyat. 

A sport egészséges. De túlzásba nem kellene vinni, mert a tudósok úgy találták, hogy az agy elkezd zsugorodni csak 1,5 órával az erős izzadá utáns. Mindössze 90 perc alatt az agy annyit zsugorodik, mint egy évnyi öregedéssel. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az agy mintegy 73 százaléka víz.

5. Az információ nem kerül mentésre, ha részeg vagy. 

Amikor felébredsz másnap reggel, ésnem tudod, mi történt tegnap este, akkor túl sok alkoholt ittál. Az agy nem képes generálni emlékeket, amikor részeg valaki. Sokan azt feltételezik, hogy ezek a dolgok feledésbe merültek. De az az igazság, az agy nem tudott elmenteni adatokat.

6. A figyelem kisebb, mint egy aranyhalé. 

Úgy hangzik, mint egy sértés, de tudományosan bizonyított, az emberi figyelem mindössze 8 másodperc. Az aranyhalé állítólag 9 másodperc. De mi emberek valódi zsenik vagyunk, akik összpontosítani tudunk számos tevékenységre egyszerre.

7. Az agy nem érez fájdalmat. 

Amikor megsérülünk, agyunk kiküld egy jelet, hogy érezzük a fájdalmat. De az agy maga teljesen érzéketlen a fájdalomra. Az agyhártya és a koponya tartalmaznak fájdalom receptorokat, de nem az agyban. Ezért bármilyen műveleteket végre lehet hajtani az agyon altatás nélkül. A beteg nem érez fájdalmat.

8. Az agy elfogyaszt ugyanannyi energiát, mint egy villanykörte. 

Ha semmit sem csinálsz, az agy egyedül a napi energia 20 százalékát elfogyasztja. Itt körülbelül 25 watt fogyasztásról van szó, ami megegyezik a LED lámpa fogyasztásával.

pixabay

9. Az agy fejlődik 25 éves korig. 

 

Ez valóban elképesztő, hogy ez a kis orgonaszerkezet a fejünkben 25 éves korig fejlődik, utána csak visszafejlődik sajnos.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

A tudósok figyelmeztetnek: az agy elkezdheti felfalni önmagát! Ezekre kell nagyon figyelni az agyaddal kapcsolatban!
error: Content is protected !!