Aki egyszer jobban összebarátkozik ezzel a varázslatos fehér porral, az örökre beleszeret. A szódabikarbóna annyi mindenre jó, hogy jó, ha mindig tartasz egy-két zacskóval a kamrában. Nem csak olcsóbb, de egészségesebb megoldás is sok vegyi anyagnál.

Hirdetés

Nézzük, mennyi dologra használható a szódabikarbóna!

1. Könnyű, magas tojás – ahhoz, hogy a tojásos omlett könnyű legyen, három tojásonként egy negyed teáskanál szódabikarbónát érdemes tenni. Tartsuk be azt az adagot, különben túl erős íze lesz a szódabikarbónától.

Hirdetés

2. A hüvelyesek: bab, borsó, lencse puhábbak lesznek, ha a vízbe, amibe áztatjuk, kevés szódabikarbónát is adunk.

3. Ha valami szagosat: fokhagymát, hagymát, esetleg halat pucoltunk, a büdös lesz az ujjunk. A folyékony szappanba tegyünk egy kis szódabikarbónát, azonnal semlegesíti a büdöset.

4. A szódabikarbónából csinálhatunk gyurmát otthon a kicsiknek. Keverjünk el két rész szódabikarbónát, egy rész kukoricakeményítőt, 1 ¼ rész vízzel. Gyúrjunk belőle masszát, várjunk amíg kihűl.

5. Szórjunk a mosogatógépbe egy pohár szódabikarbónát, hogy a kellemetlen szagokat semlegesítse a poharakon, tányérokon. Ha elsőre nem tudunk megszabadulni a problémától, minden mosogatáskor szórjunk a gépbe egy-egy teáskanál szódabikarbónát.

6. Sikálás nélkül tisztíthatjuk a leégett lábost. Öntsünk bele fél bögre szódabikarbónát, majd egy kevés vizet, és forraljuk fel benne. Ha kell, ismételjük meg még egyszer a műveletet.

7. Ha a paradicsom termőföldjét megszórjuk egy csipet szódabikarbónával, majd locsoljuk, jóval édesebb és több lesz a termés.

8. Ha megpenészednek a könyveink, szórjuk be a lapok között egy kevés szódabikarbónát, helyezzük egy papírzacskóba, és zárjuk le. Pár nappal később vegyük ki, poroljuk ki a lapok közül a penészt, és rakjuk ki a napra.

9. A kisbabák fejbőrét biztonságosan megszabadíthatjuk a lerakódástól szódabikarbónával. Egy liter vízben oldjunk fel egy-két teáskanál szódabikarbónát, itassunk át az oldattal egy vattát, és ezzel töröljük át az csecsemő fejét. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön be a szemébe.

10. Ha seb keletkezett a szánkba, öblögessünk szódabikarbónás vízzel.

11. Rakjunk a mikróba egy pohár vizet, tegyünk hozzá egy kanál szódabikarbónát, majd kapcsoljuk be a mikrót nagy fokozaton 3-5 percre. Utána, egy mozdulattal ki tudjuk takarítani a koszt a mikróból.

12. Szódabikarbóna segítségével könnyen letörölhetjük a falról a különböző foltokat, szennyeződéseket. Egy nedves szivacsra szórjunk egy kevés szódabikarbónát. dörzsöljük át vele a foltot, hagyjuk egy keveset állni, majd mossuk le tiszta vízzel.

13. Ha a járókövek közt gyom van, szórjuk meg egy kevés szódabikarbónával, elpusztítja.

14. A büdös láb elkerüléséhez szórjunk a cipőnkbe egy kevés szódabikarbónát. Este pedig 5 liter vízhez adjunk 2-3 evőkanál szódabikarbónát, ebbe áztassuk a lábunk.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Beáztatta a lábát szódabikarbónás vízbe! Nem hiszed el, mi történt ezután!
error: Content is protected !!