Hirdetés

Ren­ge­teg hamis méz so­ra­ko­zik a bol­tok pol­cain. Nagy­já­ból a kap­ható skála 70%-a hamis. Most biz­tos mód­sze­re­ket mu­ta­tunk, me­lyek­kel te is meg­ál­la­pít­ha­tod: ere­deti mézet vet­tél-e.

A botrány idején sok termelőt elmarasztaltak a kifogásolható termékek miatt, de a méhészek szerint különösebb következményei nem lettek a dolognak. Ezért még mindig rengeteg hamisítványba lehet belefutni!

A méhész szakma az utóbbi években igencsak felhígult, rengetegen kezdtek el méheket tartani minimális szakmai tudással, a gyors haszon reményében. Ez a piacra vitt mézek minőségében is megjelenik. A teljes körű, országos szintű mézvizsgálatra sajnos nincs, és nem is lesz lehetőség. A jelenlegi ellenőrzések csupán töredékét tudják vizsgálni a közel 20.000 méhésznek, és főként csak a boltokban, áruházláncokban megtalálható mézekre koncentrálnak.

Hirdetés

Többféle módja is ismert. Például egyszerűen összekeverik, hígítják a mézet olyan mesterséges cukorsziruppal, ami állagra, színre hasonló a mézhez, esetleg színezéket adnak hozzá. Ettől elveszti ízének és illatának jelentős részét, jellegtelen lesz. A másik mód, hogy a méhekkel cukorszirupot etetnek, így érve el átlag feletti mézhozamot. Az így keletkezett méz gyenge minőségű: a fogyasztók szinte nem is érzékelik a különbséget az eredetihez képest, de cukortartalma jóval magasabb. A harmadik trükk pedig, amikor a magyar mézhez Kínából vagy Dél-Amerikából származó, jóval olcsóbb, ócskább minőségű és kétes tartalmú mézeket kevernek, és adják el olyan cimkével, ami nem felel meg a tartalomnak. De ezeken kívül még számos más módon is hamisítják a mézet, például egyszerű vizes hígítással.

A tévhitek ellenére, a kristályosodó méz nem hamis. Minden méz egy bizonyos idő után kikristályosodik. Figyelem, az akácméz jóval később, mint a többi fajta. A hamis méz pedig megőrzi szirup jellegét!

Hogyan ismerhetjük fel a hamis mézet?

Forgatás-teszt: Akik erre a módszerre esküsznek, azok szerint a zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévő buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínű, hogy hamisított. Ellenőrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehűtött mézben a buborékok mozgása lelassul, a nagy melegben pedig hígabbá válik és a buborék gyorsabban mozog benne. Vagyis ez a módszer leginkább szobahőmérsékleten működik. De ha a méz hidegben is folyós, akkor gyanakodhatunk vizezésre!

Szesz-teszt: A virágmézként árult “műméz” invertcukorból aromás anyagokból, némi valódi mézből, színezőanyagok hozzákeverésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkező esetben homályos lesz és rövid idő múlva a belekevert anyag leülepedik.

Látvány-teszt: A méznek homogénnek kell lennie az üvegben! Nem jó, ha a teteje vizesebb, vagy esetleg más színű sáv alakul ki rajta. A méz a nagy fajsúlya miatt könnyen öntisztuló, az apró szennyeződések, esetleg idegen anyagok idővel felúsznak a tetejére. Így egy hígabb, vagy valamivel kevert méznél a tetején jelenik meg a víz, vagy a hozzákevert anyag.

Íz-teszt: A méznek nem lehet utóíze! Vannak elég erős, jellegzetes fajtamézek, mint a szelídgesztenye vagy a gyümölcsméz, melyek nem a szokásos, nagyon édes ízvilágúak, viszont kellemetlen, vagy csupán furcsa utóízük ezeknek sincs! Ha mégis furcsa, oda nem illő ízeket érzünk, kerüljük el a terméket! Azonban azok a vásárlók, akik hamis mézen nőttek fel, nehezen tudják megkülönböztetni az eredetit a hamistól, sőt egy felmérés alkalmával az alanyok fele a hamis mézről gondolta, hogy igazi, mert annak az íze közelebb állt ahhoz, amit fogyasztani szoktak.

Tapintás-teszt: Csak annyit kell tenni, hogy egy csepp mézet az ujjaink között el kell dolgozni, az igazi méz felszívódik, a hamis össze-vissza ragadni fog, de a bőrünk nem issza be. Ennek oka, hogy tele van cukorral, vagy egyéb édesítőszerrel.

Mikrós-teszt: Egy kiskanálnyi mézet melegítsünk fel a mikróban. Az igazi méz karamellizálódni kezd, a nem igazi habzós, buborékos egyveleggé változik.

Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitől, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínű, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!

A legfontosabb: ha túlságosan is olcsó a méz, akkor ott bizony valami bűzlik!

Persze nem mindenki teheti meg, hogy a drágább kategóriákból válogasson. De ha az ember a pénzéért csak színezett cukorszirupot kap, akkor mégiscsak jobban jár, ha a drágábbat veszi! Érdemes tehát a drágább terméket venni, abból is a kisebb kiszerelést, ha kímélni akarod a pénztárcádat. Ha pedig garantáltan eredeti mézet szeretnél, akkor azt inkább a megbízható termelőktől vedd és ne a szupermarketben!

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Hogyan ismerd fel a hamis mézet? Sajnos, mindenhol ott van!
error: Content is protected !!