Hirdetés

Fantasztikus eredménnyel zárult az 1-es típusú diabétesz megelőzésére alkalmazott új kezelés klinikai tesztje, amely a kutatók szerint visszahozhatja a test normális inzulintermelését.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők akár végleg megszabadulhatnak az inzulininjekcióktól, ha sikerül széles körben is igazolni az első emberi klinikai teszteken már bizonyított kezelés hatékonyságát. Az új, néhány oltásból álló kezelés lehetővé tenné, hogy a betegek teste megfelelő mennyiségű inzulint állítson elő, így nem lenne szükség rendszeres inzulininjekciók beadására – foglalta össze az áttörő kutatás lényegét Dr. Lawrence Steinman, az amerikai Stanford Egyetem tudósa.

Az 1-es típusú („inzulinfüggő”) diabétesz olyan betegség, amelyben a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigyben az inzulin termeléséért felelős Langerhans-szigetek béta-sejtjeit idegenként ismeri fel, és ezek elpusztítására törekszik. A “harc” következményeként nem termelődik elegendő inzulin, így inzulinhiány alakul ki. A most leírt kezelés lényege, hogy a DNS szintjén blokkolja a helytelen immunreakciót, így segítve a test normális saját inzulintermelését.

Hirdetés

Az új teszt lehet az első DNS-alapú oltás, amelyet embereknél is bevezetnének. A kifejlesztett gyógyszer újszerűsége abban rejlik, hogy – a legtöbb oltással ellentétben – nem egy specifikus immunválasz kiváltására, hanem pont az adott immunválasz visszaszorítására irányul – mondta el a kutatás vezetője.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Ujjong a világ! Megvan az oltás a cukorbetegség ellen
error: Content is protected !!