A méhnyakrákos nők 90 százaléka tapasztalja ezeket a jelekt – csak nem vette észre időben. Néhány tünet ugyanis más okra is visszavezethető.

Hirdetés

Először ez a súlyos daganatos betegség tünetmentes. Az első jelek, amelyek utalnak a sokszor már előrehaladott állapotra, a következők:

1. Lábfájás

A méhnyakrák korai szakaszában a legtöbb beteg fájdalmat, valamint dagadást észlel a lábában. A megnőtt méhnyak ugyanis nem engedi a vér normális áramlását, ez vezet a lábak vizesedéséhez és a fájdalomhoz. A rák növekedése miatt nyomhatja a kismedencei idegeket, ezáltal lábfájás, ödémát vagy akár mélyvénás trombózist is előidézhet.

Hirdetés

2. Kényelmetlen vizelés

A méhnyakrák kialakulása a pisilés folyamatos megfigyelése, elemzése során is észrevehető. A legtöbb esetben, ha kellemetlen, fájó érzést tapasztalunk vizeléskor, akkor a rák átterjedt a szomszédos szervekre, és azonnali kezelést igényel.

3. Megváltozott folyás

Méhnyakráknál előfordul a sárgás és rossz szagú folyás, amely időnként vért tartalmazhat, úgymond „húslészerű” is lehet.

4. Vérzés együttlétkor

Ahogy a tumor fejlődik és terjed a méhnyakban, a havi vérzés egyre kiszámíthatatlanabb lesz, amit medence- és lábfájdalom kísérhet. Néha megduzzad az alsó végtag, mert az érintett nyirokcsomók eldugítják az ereket.

Ha a rák átterjed a hólyagra, gyakori pisilést, fájó érzést okoz. Ha a végbelet is eléri, fájdalmas székelést, véres székletet okoz. Amikor összenyomja a felső húgyúti vezetékeket, veseelégtelenséget okoz.

5. Általános jelek

fogyás, megnövekedett testhőmérséklet, vérszegénység stb.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

A CNN most mondta be: ezek a jelek méhnyakrákra utalnak! Minden nő figyeljen oda!
error: Content is protected !!