Azért lett kevésbé sikeres fiatalon, mert az énekesnő elutasította a nagy hatalmú Erdős Péter tisztességtelen ajánlatát? És miért kellett meghalnia olyan fájdalmasan fiatalon?

Hirdetés

Cserháti Zsuzsa, ez a fantasztikus énekesnő még mindig csak 69 éves lenne júniusban, és már 14 éve nincs köztünk.

Elképesztő énekhangjára hatalmas sztárok kapták fel a fejüket, mégis megbicsaklott karrier volt az övé, amit sohasem volt képes feldolgozni.

Szomorú história arról, mi, hogyan és miért alakult úgy a nagy művész életében, ahogy…

Hirdetés

Cserháti Zsuzsa balett táncosnő akart lenni, mégis énekelni kezdett. 10 évig tanult balettozni, de nem vették fel a Balettintézetbe. Ezután a Divatcsarnokban dolgozott mint tanonc, később eladóként dolgozott itt. 1965-ben már énekelt. Amikor Szécsi Pál nővére egy éjszakai mulatóban hallotta különleges énekhangját, azonnal megemlítette testvérének, és a sztár el is hívta háttér énekesnőnek a fellépéseire.

Az ország az 1972-es Táncdalfesztiválon ismerte meg először, ahol a Nem volt ő festő című dalt adta elő, és el is vitte az előadói díjat.

A 70-es évek sikeresnek voltak mondhatók Cserháti Zsuzsa életében: ekkor mindenki hallgatta már a dalait, mint a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Szécsi Pál öngyilkossága után írt Árva fiú, a Boldogság, gyere haza vagy épp a fia, Krisztián világra jötte után szerzett Édes kisfiam.

Ezt a dalt, amit sok anya ma sem tud könnyek nélkül meghallgatni, Bradányi Iván először Kovács Katinak írta, ám ő lemondott róla Cserháti Zsuzsa javára, mert az ő karrierjének nagyobb szüksége volt rá. 1978-ban megjelent első, Cserháti Zsuzsa című nagylemeze.

1981-es, Többé nincs megállás című albumot követően Cserhátival másfél évtizedig csak a rádió készített dalokat. Ugyanis a fiatal, gyönyörű nő nemet mondott a hanglemezgyár nagy hatalmú vezetőjének, a Neoton Familia ellentmondást nem tűrő menedzserének, Erdős Péternek, amikor az arra kérte, legyen a Neoton Família vokalistája.

 

Sőt a rossz nyelvek szerint Erdős tisztességtelen ajánlatot is tett neki, amit Zsuzsa egyértelműen elutasított. A férfiasságában sértett Erdős ezután mindent megtett, hogy Cserhátinak soha többé ne fusson a szekere, és az ország örökre elfelejtse az énekesnőt.

 

A 80-as évek közepén évekig Budapest legendás mulatójában, a Moulin Rouge-ban lépett fel – végre úgy adhatta elő kedvenc dalait, ahogy szeretett énekelni: karcos, dögös hanggal. Itt nem kellett poposodnia,  soul- és jazz dalokat vehetett elő, óriási tapsviharok közepette. Műsorát hallva Barbra Streisand felajánlotta, dolgozzon vele, de Cserháti nem vállalta a felkérést.

Az Erdős Péter okozta mellőzés, és a Moulin Rouge-ban megélt éjszakai élet kis híján a mélybe taszította Zsuzsát. hamarosan erősen túlsúlyos lett, a Moulin Rouge is bezárta előtte kapuit, így 1987-ben fiával Debrecenbe költöztek, ahol az Arany Bika szálló bárjában énekelt.

Rövid idő múlva visszatért Budapestre, ám szégyellte, hogy egykor vékony alakja a múlté, gyakran még reflektort sem kért magára, úgy lépett fel éjszakai bárokban. Súlyos anyagi gondokkal és állandó szorongással küzdött.

1995-ben egy menedzser hallotta énekelni, és a egy évvel később kijött harmadik nagylemeze, a Hamu és gyémánt. A közönség újra a szívébe zárta az énekesnőt. Zsuzsa telt házas koncerteket adott, lemezei óriási mennyiségben fogytak.

Végre meg tudta vásárolni első lakását, ahol fiával, Krisztiánnal éltek. A siker elvezette a gyógyuláshoz is: 1999-ben orvosi segítséggel 3 hónap alatt 30 kilót fogyott

Végül mégis győzött a depresszió, amely a mellőzöttség éveiben olyan makacsul befészkelte magát az énekesnő mindennapjaiba, hogy még a siker időszakában sem tudott megszabadulni tőle. Egyre ritkábban lépett színpadra, rettegett, hogyan fogadja a közönség, és az is megesett, hogy néhány órával a kezdés előtt mondta le egy-egy fellépését.

Nem szedte a pajzsmirigy-gyógyszereit, depresszió, pánikbetegség, cukorbaj gyötörte ugyanabban az időben. 2003. július 23-án fia látogatóba érkezett hozzá, de későn: gyomorvérzés végzett vele.

Az énekesnő halálával kapcsolatban évek óta találgatások folynak. Többek szerint öngyilkos lett. Fia így emlékszik vissza Cserháti Zsuzsa halálának napjára:

“Beléptem a lakásba, s őt az ágya mellett, a földön találtam. A későbbi szakorvosi jelentések szerint akkor már legalább két órája halott lehetett, mert a gyomorvérzés, ami elvitte, hihetetlenül gyors lefolyású dolog” – emlékezett Krisztián, a Story Online-nak.

Majd hozzáteszi:

Gyalázatos és megalázó volt az a villámvizit, amire a mentősök lelkesedéséből futotta. Anyámra mindössze néhány pillantást vetettek a szoba másik végéből, de a közelébe nem mentek. Azt mondták, úgyis meghalt, elvérzett. Aztán gyorsan el is mentek.”

Az énekesnő orvosa szerint nagy szerepet játszott halálában cukorproblémája, ugyanis a normálisnak számító hatoshoz képest neki huszonkettes volt. Ráadásul pajzsmirigye szinte nem is működött, és ez további szív- és vérnyomásproblémákat okozott.

Az undorító mellőzöttség olyan nagyon tönkretette Cserháti Zsuzsa testi-lelki egészségét, hogy az énekesnő szervezete fájdalmasan korán, 55 éves korában feladta a harcot.

 

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Azért kellett meghalnia a legnagyobb magyar énekesnőnek, mert visszautasított egy nagy hatalmú férfit
error: Content is protected !!