Az otthoni rutinvizsgálatok nagyon hatékonyak lehetnek a rák megelőzésében, épp ezért nem árt megtanulni, hogyan ismerd fel tested jelzéseit. Ha felismered az apró változásokat, megmentheted az életed.

Hirdetés

 

Íme 20 fontos jel, amit a nők gyakran figyelmen kívül hagynak, vagy nem vesznek komolyan.

1. Zihálás légszomj

Azon betegek többsége, akiknél tüdőrákot diagnosztizáltak, első tünetként a légszomj jelentkezett.

Hirdetés

2. Krónikus köhögés és mellkasi fájdalom

A leukémia, a tüdőrák daganat és más típusú rák néha olyan tüneteket okoz, mint a hörghurutnak tulajdonított köhögés. A tüdőrákos betegek nagy része köhögésre, mellkasi-, valamint váll és karfájdalomra panaszkodott.

3. Gyakori láz és fertőzés

Elsősorban a leukémiánál jellemző, hogy a csontvelő kóros fehérvérsejteket termel, és befolyásolja a szervezet azon képességét, hogy a fertőzésekkel szembe tudjon szállni.

4. Nyelési problémák

Ez a nyelőcső- vagy a torokrák egyik tünete lehet, de bizonyos esetekben a tüdőrák korai szakaszára is jellemző.

5. Duzzadt nyirokcsomók a nyakon a hónaljban vagy az ágyékban

Ezek a nyirokrendszeri változások gyakran a rák tünetei.

6. Túlzott véraláfutás és vérzés, ami nem múlik

Ez annak a jele, hogy valami baj van a vérlemezkékkel és a vörös vérsejtekkel. Bizonyos esetekben ez leukémiát jelez. Bizonyos idő elteltével a leukémiás sejtek száma sokkal magasabb lesz, mint a vörösvérsejtek és a vérlemezkék száma, és a vér nem tudja ellátni feladatát.

7. Gyengeség és a fáradtság

Az általános fáradtság és gyengeség szintén sokfajta rák tünete lehet. Érdemes konzultálni az orvosoddal, ha úgy érzed „ok nélkül” vagy kimerült és fáradt, és az alvás sem hoz gyógyírt rá.

8. Puffadás és hasi hízás

A megmagyarázhatatlan hasi puffadás néha a petefészekrák tünete lehet.

9. Teljesség érzése

A petefészek rákkal diagnosztizált nőknek gyakran nincs étvágya van, és nem eszik, még akkor sem, ha már jó ideje nem fogyasztott semmit.

10. Kismedencei és hasi fájdalom

A fájdalom és a hasban, a, puffadás és a görcsök is utalhatnak petefészekrákra, ugyanakkor leukémia is okozhat hasi fájdalmat, ami a megnagyobbodott lép miatt fordul elő.

11. Rektális vérzés vagy véres széklet

Ez egy gyakori tünete a vastagbélráknak. Keresd fel orvosodat, ha vért veszel észre a székletedben.

12. Megmagyarázhatatlan fogyás

A hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás a vastagbél- és gyomorrák tünete. Azt is jelentheti, hogy a rák már megtámadta a májat.

13. Gyomor és hasfájás

Gyakori hasi görcsök és a hányinger gyakori tünetei a vastagbélráknak.

14. Vörös, gyulladt és duzzadt mell

Ezek a gyulladásos tünetek a mellrák jelei lehetnek. Keresd fel orvosodat, bármilyen furcsa vagy hirtelen változást észlelsz a melledben..

15. Mellbimbó változásai

A mellrák diagnosztizálása előtt a legtöbb nő mellbimbója megváltozásáról beszélt. Laposabb lett, vagy oldalirányba dőlt, stb.

16. Szokatlanul nehéz és fájdalmas időszakok a menstruáció között

Ez egy korai jele a méh- vagy a méhnyálkahártya ráknak. Ha ilyen tünetet észlelsz magadon, minél előbb keresd fel nőgyógyászodat!

17. Az arc felpüffedése

Azok, akiknél tüdőrákot diagnosztizáltak, gyakran számoltak be az arcukon lévő bőrpírról vagy duzzanatról, puffadtságról. , gyakran beteg puffadtság, duzzanat vagy bőrpír az arcon. A tumor sejtek blokkolják a mellkasban lévő ereket és a vér nem áramolhat szabadon a fejbe.

18. Sebek és a bőrcsomók, melyek nem gyógyulnak, könnyen véreznek

Ez a különböző bőrrákokra jellemző. Ellenőriztesd az anyajegyeidet és bőrnövedékeket.

19. Változások a körmökön

A körmön lévő hirtelen változások többféle rákot jelezhetnek. A barna vagy fekete csík vagy pont a körmön bőrrákot jelezhet, de a tüdőrákra is figyelmeztethet. A sápadt, fehér köröm a májrák tünete lehet.

20. Fájdalom a hát jobb alsó oldalán

Ez a májrák korai jele. Ugyanakkor a hátfájás gyakori tünete a mellráknak, mert a daganat nyomja a mellkast. A fájdalom akkor fordul elő, amikor a daganat eléri a gerincet, illetve a bordákat.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

20 jele, hogy rák rejtőzik a testedben
error: Content is protected !!