Az egyik leglényegesebb kettős szervünk a vese, hiszen segít többek között a vér méregtelenítéséhez, a toxinok kiválasztásához. Naponta 120-150 liternyi vért pucolnak ki a vesék, így fontos odafigyelni az működésükre, mert igen komoly bajunk is lehet egyszer belőle. Vérnyomás csökkentő szerepe is van, na és szerepe van a vörös vértestek képzésében.

Hogy időben észleljük a veséket érintő gondokat, ismernünk kell a jeleket. Íme, a legfontosabb 8 tünet.

Hirdetés

1. Bőrviszketés

Ha gyakran viszkető piros pöttyöket észlelünk, akkor ennek egyik oka a sok bennrekedt méreg is lehet. A bőr berepedezik, viszket, amelyet ugyan a kenés enyhíthet, de indokolt, ha elmegyünk egy orvosi kivizsgálásra, mert talán a veséink nem működnek megfelelően.

2. Nehézlégzés

Ha a vesék nem funkcionálnak jól, a test oxigénszegény állapotba kerül. Emiatt a tüdőkben felszaporodnak a toxinok, amelyek légzési problémákat idézhetnek elő.

 

Hirdetés

3. Kimerültség

A vesék bocsátják ki a vörös vértestek képzéséhez fontos eritropietin nevű hormont, amennyiben jól dolgoznak. Ha viszont legyengülnek, ez a hormontermelődés csökken, így a vörös vértestekből is kevés lesz. Ennek egyik következménye pedig a levertség.

4. Hátfájás

Ha a hát alján erős fájdalmat érzünk, ez lehet a vesebetegség egyik jele, például vesemedence gyulladás, vagy kő miatt.

5. Büdös lehelet

A csökkent étvágy, a rossz szájszag a vesebetegség tünete lehet, ezért menjünk orvoshoz a panaszunkkal.

6. verejtékezés

Ha a vesék nem tudják a bennrekedt vizet kiválasztani, akkor gyakran izzadás formájában igyekszik a test megszabadulni a víztől.

7. Koncentrációzavar, szédülés

Ha a vérben csökken a vörös vértestek száma, akkor kevesebb oxigén jut a szervezetbe, ez pedig az agyi funkciókra is kihatással van.

8. Vizelet színe

Bármilyen fajta, hosszabb távon fennálló vizelet-elváltozás vesebetegségre utalhat. Ha színbeli változást észlelünk, ha netán vér vegyül a vizeletbe, gyakran, meglepetés szerűen tör ránk az inger, de a gyakori az éjszakai vizelés, habos vizelet is figyelmeztető tünet.

 

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

8 tünet, hogy a veséd nagy veszélyben van, és nem is tudod!
error: Content is protected !!