Egy álló kocsiban amelynek le vannak húzva az ablakai, 400-800 mg benzol található, de ha autót a melegben hagyjuk, vagy ha a kocsi a tűző napon van netalán, akkor a levegőbe került benzol elérheti a 2000-400 mg-ot is, ami a tolerálható érték a negyvenszerese!

Hirdetés

Azok a sofőrök, akik csukott ablakokkal vezetnek, nagy mennyiségű benzolt lélegeznek be. A benzol egy súlyosan mérgező anyag, amely rossz lehet a májra, vesékre, csontokra immunrendszerre, csökkentve ezáltal a szervezet védekezőképességét, ennek következtében pedig nagyobb lehet a megbetegedések esélye. Még kellemetlenebb, hogy a test nem tudja jól semlegesíteni ezt a mérgező anyagot. A légkondiciónálók használati utasításában az áll, hogy bekapcsolás előtt két percig ki kell nyitni az ablakokat, de eddig tisztázatlan volt ez a kérdés, mert senki sem magyarázta meg nekem, hogy miért van erre szükség.És persze ezt kevesen is olvassák el.

Íme a tudósok indoklása:

Hirdetés

– A benzol ismerten rákkeltő, gyengíti az immunrendszert!

– A benzolról tudósok állítják, hogy rákkeltő, különösen a vérképző szervekben okozhat rosszindulatú betegséget, például fehérvérűséget. A méreg az immunrendszerre is káros, csökkenti a szervezet védelmi rendszerét, növeli a megbetegedések kockázatát. Az EU már évtizedek óta korlátozza a benzol tartalmú anyagok importját és forgalmazását, teljes betiltása azonban még várat magára.

A mikor bekapcsoljuk a légkondit, rögtön meleg levegőt fúj be az autóba, amely tele van benzollal – olyan mérgező anyag, amely rákot okoz! Ezért nagyon fontos, hogy percekig tartsuk lehúzva az ablakokat.

Ha meleged van ne indítsd be rögtön a klímát, inkább nyisd ki az ablakokat és szívj be egy kis hűvös levegőt!

Először nyisd ki az ablakokat néhány percre és csak azután kapcsold be a lgékondicionálót. A motor beindítása után még tartsd nyitva az ablakokat néhány percig!

Gondolj csak bele egy kicsit… milyen egyszerű de fontos információ, hiszen megmentheted vel rokonaid, barátadi egészségét!

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Ezért ne kapcsold be a légkondit az autóban azonnal soha!
error: Content is protected !!