A hormonok kémiai hírvivő folyadékok az emberi testben. Megváltoztatják sejtjeink működését, azaz szabályozzák az életfolyamatainkat. Hormonok nélkül nincs élet. A hormonok egyensúlyának felborulása a szervezet elégtelen működéséhez vezethet.

Hirdetés

 

Ha minden hormon megfelelően működik, az hozzájárul a jó közérzethez, ezen belül a növekedéshez, fejlődéshez, szexuális funkciókhoz, a hangulatunkhoz, a testhőmérséklethez, az emésztéshez.

A nők közül a 40-es, 50-es éveikben járók a legesélyesebbek a hormonzavar első tüneteire, de nem ritkán a 30-as években is előfordulhat ez. Azt, hogy a hormonális egyensúly felbomlásának tünetei mikor jelentkeznek, függ a táplálkozástól, életstílustól, a környezetszennyeződéstől is, melynek naponta ki vagyunk téve.

A hormonális változások 9 markáns tünete

Hirdetés

1. Folyamatos súlygyarapodás

Hormonális okok is vezethetnek hirtelen, nagy súlygyarapodáshoz. A pajzsmirigy alulműködése esetén, tehát amikor nem termelődik elegendő pajzsmirigy hormon, a beteg igen fáradékony és több kilót hízik rövid idő alatt. Ez egyrészt valódi hízás az anyagcsere lelassulása miatt, de súlyos esetben mixoedema is kialakul. E miatt az arcvonások is elmosódnak a beteg szinte nem is hasonlít korábbi önmagához. Az ilyen beteg gondolkodása lelassul, aluszékony, fáradékony, fázékonnyá válik a hízás mellett. A kórkép hormonpótlással gyógyítható. Hízáshoz vezet a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is.

2. Hasi zsírréteg megnövekedése

A hasi zsírpárna kialakulásához vezethet, ha például stressz hatására felborul a hormontermelődés és bizonyos hormonokból túl sok, míg másokból ellenkezőleg, túl keveset termelődik.  A hatás következményeként a test raktározó üzemmódba kapcsol, és ez a nőknél a hasi zsírréteg megnövekedését eredményezi.

3. Túlzott izzadás

Ez is jól mutatja a

hormon egyensúlyának megbomlását

. A változó kor előtt és alatt a legtöbb nő hőhullámokat, fokozott verejtékezést, izzadást tapasztal. Nem kell megijedni, ez még nem igénye hormonkezelést, de arra nem árt odafigyelni hogy milyen ételek, italok hatására lesz rosszabb vagy enyhébb ez a tünet. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyoz, hogy gyakran az érzelmek, a gondok és a stressz tüzeli fel annyira a testet, hogy hőt adjon le. Ilyenkor meg kell próbálni kiűzni az ártó gondolatokat a fejünkből.

4. Fáradékonyság

A fáradtság is lehet hormonális változás jele – különösen akkor, ha ez kellő alvás után is tapasztalható. Az mindenképpen hormon problémára utal, ha szinte folyton kávéra szorulsz, és minden ok nélkül egyfolytában kimerült, fáradt és ingerült vagy.

Fáradtságérzetet válthat ki az is, ha a  TSH szinted (pajzsmirigy-stimuláló hormon) túl magas.

5. Az édes íz utáni sóvárgás

A cukor iránti vágy is jelenthet hormonális problémát. Ennek egyik fő kiváltója az mellékvese túlterhelése, inzulinrezisztencia vagy egyéb hormonzavarok. Ilyenor bármennyire is édességre ágyunk, pont ennek ellenkezője, a cukrok, alkohol, búza és tejtermékek mellőzése jelenthet megoldást a panaszra.

6. Rosszkedv, ingerlékenység, depresszió

A szorongás, ingerlékenység a hormonzavar egyik tünete is lehet, utalhat túl sok munka utáni kimerültségre, stresszre, tápanyaghiányra. Ugyanakkor a pajzsmirigy nem megfelelő működésére is.

7. Álmatlanság és rossz minőségű alvás

Az ösztrogén hormon az, ami fenntartja a normális alvási szokást és ciklust. A nők a változó korban gyakran tapasztalnak álmatlanság és a szegényes alvást.  Ez már önmagában is probléma, de a legnagyobb baj az, hogy az alváshiány akár 10 különböző hormonra is negatív hatással lesz – alaposan megbolygatja hormonháztartást.

8. Gyenge Libidó

A hormonális egyensúly felbomlásának egyik legszembetűnőbb tünete az alacsony libidó szint. Ez általában alvászavarral, kimerítő éjszakákkal kezdődik, ami a szexuális hormonok termelődésének tesz be a kaput.

9. Emésztési problémák

A gyomor-bélrendszer megfelelő működéséhez 3 hormon (gasztrin, szekretin, és a kolecisztokinin) megfelelő működése szükséges. Ha az egyensúlyuk felbomlik, gondokat tapasztalhatunk az emésztéssel.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Please follow and like us:
9 jel, hogy megbolondultak a hormonjaid, ezekre figyelj!
error: Content is protected !!