Benkő Péter a mai napig nem tudja, miért robbant fel az a repülőgép, amelyen első felesége utazott.

„Ami nem öl meg, az erősebbé tesz” vált szállóigévé egy német filozófus gondolata. Ez történt Benkő Péter Jászai Mari-díjas színművésszel is: az őt ért tragédiák után végre nyugalomra lelt harmadik felesége, a nála harmincegy évvel fiatalabb Klaudia mellett, akit ő csak indián lánynak hív. Sorsa a példa rá, soha nem szabad feladni a reményt, hogy megtaláljuk a boldogságot.

Hirdetés

A művész fiatalon népszerű lett, elhalmozták szerepajánlatokkal, miközben rajongásig szerette feleségét, Varga Kati légiutas-kísérőt. Az élete azonban 1975. január 15-én örökre megváltozott. A Ferihegyi reptéren, kilencfős személyzettel – köztük Katival – lezuhant egy IL–18-as típusú repülőgép. A hivatalos indoklás szerint a járat pilótája landolásnál rossz döntést hozott. A baleset aktáit ennek ellenére titkosították, az igazság pedig a mai napig nem derült ki. Benkő Péter is 41 éve várja, hogy megismerhesse a tragédia valódi okait. A rendszerváltás után felkereste két magát volt titkosszolgálati alkalmazottnak nevező férfi, az iránt érdeklődtek, ő mit tud? Kiderült, semmit, viszont az urak annál többet.

– Az egyikük azt mondta, Katiék nem is Berlinbe, hanem Moszkvába repültek. Vittek valamit vagy valakit, majd visszafelé megálltak Berlinben, hogy álcázzák az útjukat. A nagy köd miatt ott vesztegeltek, majd érthetetlen módon Ferihegyen akartak leszállni, pedig az időjárás miatt ott aznap egyáltalán nem volt forgalom. A többi gép Debrecenben landolt. Azt mondta, a leszállópálya felett robbantották fel Katiék gépét, az is lehet, hogy már az induláskor a gépen volt a bomba. Nem akarták, hogy kiderüljön, miért jártak Moszkvában. Ez is csak egy teória. Többet nem tudok. Nagyon jó lenne, ha végre kiderülne, miért kellett meghalniuk – mesélte a Borsnak a színész, aki őszintén beszél életéről, a környezetéről a Színház, Lovak, Szerelmek című most megjelent önéletrajzi könyvében. Arról is, amiről eddig hallgatott: felesége elvesztéséről. A színigazgatóhoz hívatták aznap.

– Az irodában csöndben álldogáltak néhányan. Úgy emlékszem, volt köztük egyenruhás is. Talán pilóta lehetett. Ahogy beléptem, velem szemben egy stewi állt. Ő szólított meg: Péter! Kati meghalt. Csak néztem, de nem láttam semmit. A kómából az zökkentett ki, hogy valaki megjegyezte, el kell menni a szülőkhöz. Annak a szörnyű éjszakának az emlékfoszlányai ma is felkavarják az agyamat. A reptérre is kirohantam, de nem engedtek a közelébe sem. Napokig csak perceket, félórákat aludtam. Az-óta nem emlékszem az álmaimra. Csak egy álom maradt meg bennem, amely az írásra ösztönzött. Más semmi.

Hirdetés

A 69 éves Benkő sokáig gyászolta a feleségét, mire újra nyitni tudott a nők felé. Született egy fia is, de kapcsolatai tönkrementek. Aztán szó szerint belovagolt az életébe Klaudia.

– Tizenhárom éve vagyunk együtt, hét esztendeje házasodtunk össze – mondja a színész. – A kapcsolatunk elején költöztem albérletbe egy bányászfaluba. Szerényen éltünk. Később építkezni kezdtünk, az istálló lett kész először, és volt olyan időszak, amikor egy tákolmányon aludtunk az egyik bokszban. Esténként tábortüzet gyújtottunk, és beszélgettünk. Nagyon romantikus időszak volt. Ma is szabadon, boldogságban, nyugalomban élünk. Rendkívüli szövetséget alkotunk.

ÉRDEKESSÉGEK A SZÍNÉSZRŐL

Édesapja Benkő Gyula színész volt, így kezdte kisfiúként pályáját a Fel fejjel! című filmben, Latabár Kálmán és Ferrari Violetta mellett, akibe halálosan beleszeretett.

Gyerekkorától imádja a lovakat. Feleségével együtt jelenleg két lóval, négy macskával és négy kutyával osztja meg az életét.

Egyszer otthagyta a Színművészeti Főiskolát. Hajósnak állt, beutazta a világot.

A Koppányi Aga testamentuma című filmben Mádi Szabó Gábor majdnem levágta Benkő fejét, mert a felvételhez le kellett vennie a szemüvegét és anélkül alig látott.

Jelenleg a Szerb Kisebbségi Színház Jávor Pál utolsó mulatozása című sikerdarabbal járja az országot.

bors

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Eltitkolt tragédia után állt talpra Benkő Péter
error: Content is protected !!