Összeomlott minden: 8 gyerekkel kerülhet utcára a házaspár

A képen balról jobbra haladva: Katrin (9), Viktória (3), Tatjána (9), János (16), Jázmin (2), Tamara (13), Mária (34), Patrik (11), Viktor (7), János (44) /Fotó: Grnák László

Hirdetés

A képen balról jobbra haladva: Katrin (9), Viktória (3), Tatjána (9), János (16), Jázmin (2), Tamara (13), Mária (34), Patrik (11), Viktor (7), János (44) /Fotó: Grnák László

Hajdúnánás — Két évvel ezelőtt még Vadászé­k voltak a legboldogabb család, amikor a legkisebb gyermekük, Jázmin elnyerte Az ország legszebb babája címét a Blikk versenyén.

Az anyagi gondok sötét fellegei ugyan már akkor is gyülekeztek Mária (34), János (44) és nyolc gyermekük feje felett. Ám azt, hogy hamarosan elveszíthetik otthonukat, rémálmukban sem gondolták. Már a csöppnyi ház ajtajában látszik: itt sokan laknak. Nagy-nagy halom cipő sorakozik. A családban összesen nyolc gyerek él, János (16), Tamara (13), Patrik (11) és Viktor (7), valamint az ikerlányok, Katrin és Tatjána (9) és a két legkisebb, Viktória (3) és Jázmin (2). Az erede­tileg varrónő végzettségű Mária otthon van gyesen, párja, János nemrég esett át sérvműtéten: táppénzen várja, hogy visszatérhessen dolgozni a közeli betonüzembe.

Már a bejáratnál lévő cipőhalomból tudja a látogató, hogy a házban egy igencsak nagy család lakik /Fotó: Grnák László

Hirdetés

– Most a betegségem miatt még kevesebb a bevételünk, így nem csoda, hogy összeomlott minden – ingatta szomorúan a fejét János. – Persze a gondok már sokkal régebben kezdődtek. 2008-ban építkeztünk, hitelt vettünk fel. Sajnos egy időre munka nélkül maradtam. Újabb hitelt vettünk fel, hogy fizetni tudjuk a törlesztőket és a számláinkat, ám az adósságspirál egyre jobban beszippantott.

– Tavaly novemberben már árverés alatt állt a házunk, ám akkor még sikerült egy újabb hitellel megmentenünk. Ennek a fizetését azonban mostanáig bírtuk. Kettőnk havi keresete 190 ezer forint, ebből 120 ezer a hitel törlesz­tése, és akkor még nem f­izettünk rezsit, és nem adtunk enni a gyerekeknek, a ruháikról nem is beszélve – vette át a szót Marika.

Vadászék elveszíthetik a házukat, mert nem tudják törleszteni az adósságokat /Fotó: Grnák László

János nagyon sajnálja a házat, hiszen otthonukat a két kezével építette.

A havi 190 ezres bevételből nem futja a hitelekre, a rezsire, ételre és a gyerekek ellátására /Fotó: Grnák László

– Én azonban úgy vagyok vele, hogy inkább már mennék, szabadulnék innen! – fűzte hozzá az anya. – Könnyebben tudnánk egy albérletet vagy szociális lakást megfizetni, mint az adósságokat. A polgármesteri hivatalban nagyon segítőkészek voltak, de azt mondták: nehéz akkora lakást találni, amekkora nekünk kell. Az albérletek tulajdonosai, ahogy meghallják, hány gyerekkel jönnénk, rögtön lecsapják a kagylót. Tudom, hogy ilyenkor, karácsony előtt mindenki csak kér. Mi nem pénzre, nem adományra vágyunk, hanem egy lehetőségre: egy lakásra, amiért fizetnénk. Hogy legyen tető a fejünk felett, és hogy a gyerekeink, akik a legfontosabbak nekünk a világon, velünk maradhassanak.

Pályázni lehet

A szociális bérlakásokra minden esetben pályázatot ír ki a helyi önkormányzat. A pályázóknak helyi lakosoknak kell lenniük, és nem lehet sem bérleti, sem tulajdonjog a nevükön, illetve több­éves munkaviszonyt kell felmutatniuk.

blikk

Facebook Hozzászólások
Kislányuk volt az ország legszebb babája, most mindennek vége, utcára kerülhet a nyolcgyerekes házaspár
error: Content is protected !!