55 éve akasztották fel a sorozatgyilkosnőt, Holhos Jánosnét – nem kellett volna?

Holhos Jánosné négy embert mérgezett meg, köztük egy öt­éves gyereket, a nővérét és a terhes barátnőjét. Mégis életben hagyta volna a bíróság.

Enyhítésért fellebbezett, ez lett a veszte a nikotinos gyilkosként elhíresült Holhos Jánosnénak. A 27 éves nyírségi nőt 1961-ben négy ember – köztük egy kislány – megöléséért először életfogytiglanira ítélték. Aztán a Legfelsőbb Bíróság halálra.

Hirdetés

Ilyen ma már nincs

Ez volt az oka annak, hogy dr. Lichy József ügyvéd tavaly fontolgatta a perújítási kérelmet az akkor 55 éve kivégzett sorozatgyilkos ügyében.

Holhos Jánosné egy butykossal – fotó a korabeli peraktából. Ilyenben tarthatta a mérget © TV2

– Az életfogytiglanit az ügyész is jóváhagyta anno, ennek ellenére kapott súlyosabb ítéletet az asszony. A perújításnak csak a jogrend helyretétele miatt lett volna értelme. Hozzátartozói semmit sem kapnának, mert az ügy elévült. Ma viszont már súlyosbítási tilalom van: másodfokon nem kaphat valaki súlyosabb ítéletet, ha ő maga fellebbezett – magyarázta most a Borsnak az ügyvéd. Aki végül úgy döntött, mégsem kér perújítást, hiszen Holhosné első áldozata egy kislány volt, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy a szomszédban lakott.

Hirdetés

Gyereken tesztelte

Az ötéves Tarnóczi Ilonát 1957-ben ölte meg dohánylevélből kioldott nikotinnal. Belegondolni is szörnyű, hogy azért kellett meghalnia, mert Holhosné rajta tesztelte a méreg ha­tását. A nagy dózisú nikotin azonnal végzett vele, de az esetet természetes halálnak minősítették.

A „sikeres” próba után egy héttel terhes barátnőjét mérgezte meg egy pletyka miatt. A hatóságok ezt az esetet öngyilkosságként könyvelték el. Aztán jött az „eredeti célpont”: az alkoholista férj. A holttestet felboncolták, de a halálesetet alkoholmérgezésnek minősítették.

Az ítélet végrehajtásáról szóló jegyzőkönyv © TV2

A többszörös és még mindig szabadlábon lévő gyilkos újra férjhez ment egy Holhos János nevű férfihez. Nem sokkal később összeveszett a saját nővérével, és őt is megmérgezte.

Kézen fogva a halállal

A hatóságok még ekkor sem gyanakodtak, de Holhosné hibát követett el: visszaváltotta azt a pálinkásüveget, amiben a mérget tartotta. A nem rendesen kitisztított palack miatt ketten kaptak súlyos mérgezést. A nő három emberölést ismert be, végül halálra ítélték, és 27 évesen felakasztották Miskolcon.

bors
Facebook Hozzászólások
Felakasztották a sorozatgyilkosnőt, Holhos Jánosnét – nem kellett volna?
error: Content is protected !!