Először még november közepén mondta el a Borsnak a 71 éves Székhelyi József, hogy komoly egészségügyi problémával néz szembe. Az orvosai diagnózisa: tüdőrák mirigyhám áttéttel, ami ellen a családja, a barátai, a közönsége szeretetével és kemoterápiával küzd.

Hirdetés

– Köszönöm, jól vagyok, a helyzetnek megfelelően – mondja a tőle megszokott derűvel a színész.

– Most éppen kemoterápián vagyok, ezért beszélek ennyire visszafogottan. De ezt hagyjuk is! Ez nem számít. Az számít, hogy holnap este Mr. Greent játszom a Szép jó estét, Mr. Green­ben, a Belvárosiban, holnapután pedig Halpern és Johnsont a Hatszín Teátrumban. És visszahívtak ezzel a darabbal Nyíregyházára is, ahol díjat nyertünk vele. Két előadás is lesz majd, egy délután és egy este.

MI A KEMOTERÁPIA? A

A beteget olyan gyógyszerekkel, vagyis sejtmérgekkel kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják, és megölik. Ezekre a rákellenes szerekre a sűrűn, gyorsan szaporodó, burjánzó sejtek – mint a ráksejtek – különösen érzékenyek. A kezelés káros mellékhatása, hogy az egészséges sejteket is érinti.

br />
Vagyis a színművész ugyan úgy dolgozik, mint amikor még nem tudta, hogy megtámadta a rák. Nem vett vissza a tempóból, nem fárad, nem hagyja el magát.

Hirdetés

– Nincs választásom – szögezi le határozottan. – Kezelésre járok, az történik, amit rendeltek az orvosok, és pont úgy viselem, ahogy elmondták, ahogy elvárom magamtól. Ez vállalható, vállalandó. A kemóban elszántan hiszek, remélem, hogy nekem is működik majd. Még mindig csak azt tudom mondani, hogy le van szarva a halál, éljen az élet!Székhelyi József dohányzott. Ezt egészségeseknek se ajánlják, a tüdőrákosoknak pedig kifejezetten tilos. Vajon le tudta tenni a cigarettát?

– Nem szivarka, hanem fújolka! – mosolyodik el, majd elmagyarázza: – Nem szívom le a füstöt, hanem kipöfögöm. Trükkös, köztes megoldás, míg le nem szokom teljesen. Ami nagy valószínűséggel hamarosan megtörténik. Ugyanis József minden léptét vigyázzák, esélye sincs „ellazázni” a betegségét.

– A családommal töltöttem a karácsonyt, velem volt az összes gyerekem, mind a hat, és a négy unokám. Persze a „csatolt részekkel” – utal a párjaikra. – Ez a legszebb a világon! Ők mindenben mellettem állnak, mondhatom, hogy szemmel vagyok tartva. Szigorúan ellenőrzött apuka lettem! – neveti el magát.

bors

Facebook Hozzászólások
Kemoterápia alatt is színpadra áll Székhelyi József
error: Content is protected !!