A hibiszkusz, vagy májvacserje tápozása rendkívül fontos, természetesen csak akkor, ha szép, egészséges növényben szeretnél gyönyörködni. Azonban nem mindegy, hogy milyen tápoldatot, vagy szert használsz fel, mert az, amelyikben túl sok foszfor van, végezhet a növénnyel.

Hirdetés

A hibiszkusz megfelelő fejlődését leginkább a kálium segíti elő, hiszen ez az ásványi anyagi nagyon fontos a fotoszintézishez, az oxigén kibocsátásához, valamint a glükóz megteremtéséhez, amelyre a növény fejlődése és a virágzás szempontjából nagyon nagy szükség van.

Ha a hibiszkusz nem érzi jól magát, stresszes, vizet és kálium ionokat veszít, ezért hanyatlani, hervadni kezd. Emiatt nagyon fontos, hogy a szaküzletekben kifejezetten hibiszkuszoknak kifejlesztett tápoldatot vásárolj, amelybe csak nagyon kevés foszfor van, ugyanis a növény nem tolerálja jól a foszfort, és ha nagyobb mennyiséget kap, azt a virágzás fogja bánni.

Éppen emiatt a hibiszkuszok számára tilos alkalmazni a Superbloom, vagy a Bloom Booster tápszereket, mert ezekben nagyon magas a foszfor aránya.

Hirdetés

Ellenben a hibiszkusznak, ahogy a növények nagy többségének is, szüksége van nátriumra, mert az anyagcsere során ezen anyag járul hozzá leginkább a fejlődéshez, növekedéshez, anélkül, hogy a virágzás kárára menne.

Itt is óvatosan kell adagolni a nátriumot, mert ha több jut a növényre a kelleténél, akkor égési sérülések keletkezhetnek rajta. Ha mégis bekövetkezik ez a probléma, az esővízen kívül heteken keresztül más tápszert nem szabad adni a növénynek, és azután is gyengébb arányú tápoldatozást kell alkalmazni.

Amerikai kutatók szerint a hibiszkusz számára a tápanyagok a következő arányban a legmegfelelőbbek:

  • N (nátrium): 17
  • P (foszfor): 5
  • K (kálium): 24

Ha nem találsz a hazai piacon olyan tápszert, ami hasonló kompozíciót tartalmaz, biztosan van ehhez közelítő mérték. Mielőtt megvásárolod a tápszert olvasd el kellőképpen a címkéjét.

filantropikum

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Ezt tettem a hibiszkuszommal! Virágözön lett az eredmény
error: Content is protected !!