Magyarországon ma koldulásért vagy úttesten gyaloglásért is pénzbírságot lehet kapni. A megbírságoltak sokszor szegények, akik a megélhetésük érdekében kényszerülnek szabálysértésre. Ha nem tudnak bírságot fizetni, börtönbe kerülnek. Megmutatjuk, mennyire egyszerű ma Magyarországon szabálysértés miatt elzárást kapni.Egy 54 éves férfi kilépett a kocsma ajtaján, s átment a négysávos út túloldalára. Mindenki így csinálja a környéken, ő sem akart több száz métert gyalogolni a legközelebbi zebráig. Észrevették a rendőrök, és 60 ezer forintra büntették. Nem tudta kifizetni, helyette 12 napot töltött a börtönben, hogy leülje a bírságot. Így járhat az is, aki

Hirdetés

lámpa vagy csengő nélkül biciklizik. Az utóbbi öt évben átlagosan 200 és 400 fő közé tehető azok száma, akik ilyen ügyek miatt töltik elzárásukat a magyar büntetés-végrehajtás intézményeiben. Azaz nem ítélték el őket semmilyen bűncselekményért, és nem is előzetes letartóztatásban vannak. Ha a megbírságolt nem tudja, vagy nem akarja kifizetni a bírságot, akkor akár le is dolgozhatja.

Ha nem dolgozza le, akkor a büntetést átváltoztatják elzárásra, és 5000 ft/nap átváltással leülheti a büntetését egy magyar börtönben. Az elzárás ugyanis külön büntetés-végrehajtási kategória, nem bűncselekmény, de börtönben kell letölteni a kifizetetlen pénzbírság helyett, ilyet pedig manapság nagyon könnyű összeszedni Magyarországon. Eközben a hatóság sokszor elfelejti értesíteni a megbírságoltat, hogy ha nem tudja kifizetni a bírságot, le is dolgozhatja. (5000 ft/6 óra közérdekű munkával, ami nem azonos a közmunkával, s amit elvben délután, illetve hétvégén is lehet vé­gezni, hogy akinek van munkája, azt ne veszítse el.)

Sokan felhalmozzák a szabálysérté­seiket: egy hajléktalan férfinak például 70 ilyen ügye volt, elsősorban koldulásért és szemetelésért, ami összesen két éves börtönt jelentett neki. De a szegény ember akkor is ki van téve az elzárás veszélyének, ha olyan jövedelemforrása van (pl. kosarat fon), ami miatt egyik faluból a másikba kell árut vagy anyagot szállítania, s van a családban egy rozoga autó, de neki nincs pénze, hogy a forgalmit meghosszabbítsa. Volt olyan abszurd eset is, hogy egy büntetlen előéletű közmunkást 40 ezer forintra büntettek, mert csordásként dolgozott, s a rábízott tehenek letörték egy autó visszapillantóját. A férfi nem tudta kifizetni a rárótt bírságot, ezért börtönbe került.

Hirdetés

Forrás: nyomtassteis.hu

Facebook Hozzászólások
Szegény ember vagy ma Magyarországon? Menj a börtönbe!
error: Content is protected !!