Még csak 27 éves lenne Szathmáry Niki, akinek napra pontosan húsz évvel ezelőtt veszett nyoma. Csontjaira aztán a nádasban bukkantak. A gyulai kislány édesanyja hátorzongató dolgot mondott.

Az anya szerint gyulai lehet Niki gyilkosa, mint a kislány is, akinek hét és fél évesen, húsz évvel ezelőtt ve­szett nyoma. A kislány testi maradványait aztán egy zsákban találták meg három évvel később. Niki édesanyja, Edit úgy érzi, a gyilkos életben van, és biztosan a városban él. Szeretné, ha a lánya megüzenné valahogy odafentről, mi tör­tént vele. Az édesanya képtelen belenyugodni, hogy a gyilkos a mai napig nem lett meg.

Hirdetés

„Oly gyorsan történt minden. Semmi jele nem volt annak, hogy Veled bármi rossz is történhet. De tudtad, mert beszéltünk róla, hogy nem minden ember jó. Kérted is, hogy ne mondjam olyan sokszor, mert meg tudod Te védeni magad. – Majd le­karatélyozom – mondogat­­tad. Mégis megtörtént a legrosszabb” – szólította meg elhunyt kislányát Edit a Facebookon a húszéves évforduló alkalmá­ból.

2014-ben interjút is készítettünk Edittel, Niki édesanyjával

Niki 1998. január 14-én tűnt el Gyulán. Néptáncóráról indult haza. Édesanyjával és két bátyjával éltek együtt. Niki volt a legkisebb, így Edit vele töltötte a legtöbb időt. „Anya! Úgy szeretlek, mint pipacs a napot!” – mondta a kislány utolsó közös estéjükön. Edit azon a tragikus reggelen az iskola ajtajáig kísérte a lányát, aki búcsúzásképpen megpuszilta és megölelte. Edit ekkor látta utoljára. Mivel Gyula határ menti város, a kislány az Interpol körözési listájára is felkerült. Niki arca plakátokon, kamionokon, matricákon és még gyufásdobozokon is feltűnt.

Három évig keresték. Aztán 2001 februárjában a gyulai csatornaparton nádvágók egy műanyag zsákot találtak, benne emberi csontokkal. DNS-vizsgálat mu­tatta ki, hogy azok Niki maradványai.

Hirdetés

Ennél a boltnál veszett nyoma Nikinek, itt látták utoljára 1998. január 14-én
Niki testi maradványait itt találták meg három évvel halála után

Gyanúsnak találták

Van olyan gyulai, aki máig hiszi, hogy egy helyi hajléktalan lehetett a tettes. A korábban ember­ölésért elítélt, de Niki eltűnésekor szabadlábon lévő R. Mihályra sosem sikerült rá­bizonyítani a gyilkosságot. Hazugságvizsgálatnak is alávetették, de ez még akkor történt, amikor nem volt meg a holttest. R.-t aztán kettős emberölésért újra elítélték. A férfi az elsők között volt, aki Magyarországon tényleges életfogytiglanit kapott. Miután Niki maradványait megtalálták, már nem vállalta a poligráfos vizsgálatot.

R. Mihály már biztosan nem fogja elmondani, joggal gondolták-e tettesnek, 2016-ban ugyanis meghalt a Csillag börtönben. A nyomozást 2002-ben megszüntették, de az üggyel kapcsolatos informá­ciókat azóta is soron kívül vizsgálják.

Iszály János annak idején részt vett a nyomozásban, később Edit társa lett a való életben is © Facebook

Gyulai lehet a gyilkos

„Úgy szeretnék reggel felébredni, hogy 1990. július 8-a van. Az a nap, amikor megszülettél. Ha többet nem is, de legalább azt a rövid hét és fél évet újra veled tölthetném” – írja Edit. Az anya szerint szörnyű lenne szembesülnie az igazsággal, de akkor is szeretné tudni, ki volt a tettes. – Minden év január 14-én végigsétálok Gyulán, szeretném, ha Niki ügye sosem merülne feledésbe. A nyilvánosság adhat esélyt arra, hogy a tettes végül lebukjon. Akárcsak a gyulaiak többsége, én is úgy érzem, hogy a gyilkos a városunkban él – mondta a Borsnak pár éve az anya.

Nem lesz ez másképpen most vasárnap, a tragédia évfordulóján sem. A gyulaiak Niki utolsó ismert útvonalán fognak végighaladni, az Erkel Ferenc Művelődési Központtól, ahol a néptáncóra volt, egészen a Törökzugi ABC-ig, ahol utoljára látták a kislányt.

© Facebook
bors
Facebook Hozzászólások
Rettenetes dolgot állít a meggyilkolt Szathmári Niki édesanyja
error: Content is protected !!