Daganatok, szívbetegség – továbbra is ezek a vezető halálokok, ám nem mindegy, hogy hol lakik és hány éves – íme a részletek.

Hirdetés

Megyénként jelentősen eltérő lehet a várható élettartam és az is, hogy hány évre számíthatnak a mai hatvanévesek – derült ki a KSH időskori helyzetképet bemutató Ezüstkor-Időskorúak Magyarországon című kiadványából, merlyert a napi.hu szemlézett.

E szerint a 60 éves korosztálynál a férfiak és nők körében a daganatos megbetegedések számítanak egyaránt a vezető haláloknak, 65. év után veszik át a vezető szerepet a keringési betegségek. A férfiaknál az első számú daganatos betegség a légzőszervi rák, majd az ajak és száj daganatos betegségei – ezek jelentős része életmódbeli okokkal, így többek közt a dohányzással hozható összefüggésbe. 70 év felett pedig a harmadik helyre a vastagbélrák kerül. A nők esetében annyi a különbség, hogy a szájüregi rák helyett az emlődaganatok kerülnek bele a vezető hármasba.

Összességében azonban igaz az, hogy 65 év felett mindkét nem időseinek többségével keringési betegségek végeznek, mégpedig kétszer annyian halnak bele végül a szívbajba, mint a daganatos megbetegedésekbe.

Hirdetés

Ami a területi eloszlást illeti: a 60 éves férfiak esetében a Komárom-Esztergom, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek számíthatnak a legkevesebb időre, átlagosan alig több, mint 16 évre, legtovább a budapesti és Győr-Sopron megyei idős férfiak élnek.

A 60 éves nőknél szintén Nógrádban és Borsodban a legalacsonyabb a várható élettartam, átlagosan 21,4 évvel.

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Nyugdíjas vagy? Ebben fogsz meghalni!
error: Content is protected !!