17 évvel ezelőtt hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el Sinkovits ImreA nemzet színésze tüdőrákkal küzdött, de ennek ellenére sem hagyta cserben imádott közönségét.

Hirdetés

Fotó: MTI

Halála előtt alig fél nappal a Magyar Színházban lépett fel; Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjában játszotta a Tudós szerepét. Azon az estén légszomjjal küszködött, szemmel láthatóan nem volt jól, alig tudott színpadra lépniKozák András vezette kézen fogva a közönség elé, és minden erejét megfeszítve tette dolgát. Az előadás után a színpadról lejövet az öltözőig is nehezen tudott elmenni, ereje elhagyta. Néhány óra múlva otthonában érte a halál.

2001. február 2-i temetése valódi nemzeti esemény volt. A közszolgálati televízió a tervezett hatvanhárom perc helyett kilencvenkilenc perc időtartamban, és élő adásban sugározta búcsúztatását az Óbudai temetőből, ahol hozzá méltó, egyszerű, csendes szertartás zajlott. A képernyőn pusztán a képeket lehetett látni, senki nem kommentálta az eseményeket.

A temetésen beszédet tartott Orbán Viktor miniszterelnök. Színésztársát búcsúztatta Kállai Ferenc. Sinkovits csodálatos verstolmácsolásaival kísért bejátszásokon az ő 1956-os bátorságát és színészi maradandóságát dokumentálták.

Hirdetés

ripost

Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Please follow and like us:
Súlyos tüdőrákkal, a halála előtti napon is fellépett a csodás magyar színészlegenda, mielőtt legyőzte a kór
error: Content is protected !!