Senkinek sincs biztonságban a csomagja, aki repülésre adja a fejét, és nem kézipoggyásszal utazik. Állítólag szervezett maffia működik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

ALIG BUKNAK LE

A lopások számával egyáltalán nincs egyenes arányban a bűnösök száma. Amikor elharapóznak az esetek, olyankor beáldoznak egy rakodót, aki így „elviszi a balhét” mindenki helyett. Egy időre lecsitítja a kedélyeket, ám minden folytatódik tovább. Érdeklődtünk a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnál, hogy idén eddig mennyien tettek feljelentést, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Újra fellobbant a reptéri poggyászfosztogatás pletykája, ám egyre biztosabb: a lopás szinte már intézményesített formában működik Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az ügyet a 444.hu robbantotta, a Bors a cikk után kezdett nyomozásba. A Budapest Airport oldalára rengeteg történet került, a beszámolók pedig amiatt kezdtek el záporozni, hogy egy koreai utas a világ legrosszabb repterének értékelte a budapestit. Face­book-oldalára azt írta, annak ellenére áttúrták a csomagjait, hogy biztonsági lánccal adta fel. A lopások miatt a budapesti dél-koreai követség is figyelmeztette az utasokat.

Hirdetés

Sem a lánc, sem a lakat nem véd a tolvajok ellen. A fóliába tekert csomagot viszont nem nyitják ki © MTI

CSAK A KAMERÁN MÚLIK

Rengeteg a hiba az ellenőrzésekben, rakodásban, de úgy tűnik, a szándék is hiányzik, hogy ezt megváltoztassák. Pedig a dolgozók szerint elegendő lenne csak a kamerákat lecserélni, amivel a rakodóteret figyelik, és ez nem is lenne akkora beruházás. Szerettük volna megtudni, a Budapest Airport miért nem tesz érdemben a lopások ellen, ám megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. A cég a Facebookra kitett egy közleményt, amiben többek között azt írják, hogy a bejelentett poggyászlopási esetek száma csökkent. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium soron kívüli hatósági ellenőrzését végez. Korlátozzák minden olyan szervezet engedélyét, amely nem képes biztosítani a poggyászok sértetlenségét.

A Borsnak több dolgozó is azt mondta: válogatott módszerekkel lopnak, sokszor célirányosan. Egy korábban a reptéren takarító nő szerint az sem akadály, hogy a rakodóknál sem telefon, sem pénz nem lehet munka közben. A kilopott holmikat ugyanis a személyzeti mosdókban az ál­mennyezetben rejtik el. Hogy onnan hogy jut ki, azt egy másik dolgozótól tudtuk meg.

© MTI

– Volt már arra is példa, hogy a szellőzőrendszerből esett ki egy rakodó. Kiszúrják, hogy me­lyik csomagot érdemes kifosztani, és azt meg is jelölik, egyszerűen hajtanak a címkére egy szamárfület. Van, aki abból él, hogy jó pénzért eladja a drága, lopott napszemüveget – mondta a névtelenséget kérő informátorunk.

FÓLIÁZÁS AZ EGYETLEN JÓ MEGOLDÁS

A Budapest Airport minden esetben azt tanácsolja, semmilyen értéket, de legfőképp készpénzt és ékszert ne tegyenek az utasok a feladott poggyászba. Ha viszont kénytelenek vagyunk erre, az egyetlen megoldás a fóliázás. Ez 2500 forintba kerül, és rongálásbiztos, kódolt címke is tartozik hozzá, bár sokszor ez sem akadály, van, hogy nem ve­sződnek, és egyszerűen felvágják a csomagot. Ek­kor azonnal jelezni kell az érkezési reptéren és a lé­gi­tár­saságnál is a lopást, va­la­mint a reptéri rendőrségen is feljelentést kell tenni.
bors
Facebook Hozzászólások
Mosdóba, mennyezetbe rejtik a lopott holmit Ferihegyen
error: Content is protected !!