Se­gít­sé­gért for­dul­nak az em­be­rek­hez a ma­dár­men­tők, hogy meg­véd­hes­sék a te­le­lés­ből túl korán vissza­ér­ke­zett köl­töző ma­da­ra­kat a hét­végi bru­tá­lis hi­deg­től.

Hirdetés

 

Egy Vas megyei településről, Vassurányból már a múlt héten jelezték, hogy visszaérkezett Afrikából az első idei gólya – egyelőre egy példányt láttak, de lehet, hogy több is jött vele együtt. Az év eleji szokatlanul enyhe idő akár ok is lehetett volna a korai időzítésre, ám most kemény hideg jön – egyáltalán nem gólyáknak való időjárással.

A Mályi Természetvédelmi Egyesület felhívást tett közzé az oldalán, hogy segítsünk megvédeni a már ideérkezett gólyákat. Az elkövetkező napokban extrém hidegek lesznek, akár mínusz 15-20 fokkal. A meleghez szokott költözőmadarak tényleges életveszélyben vannak ebben az időben, mivel nem találnak megfelelő táplálékot.

Hirdetés

A legnagyobb segítség, ha a gólyákat élelemhez juttatjuk, ehhez adnak instrukciókat a madárvédők, hiszen nem ehetnek meg bármit a hosszú csőrű szárnyasok.

Így etessük a gólyákat

A színhúst és csontos húst elfogadják, de sertéshúst TILOS nekik adni. Amit biztosan szeret és ehet a gólya, az a marha minden része, apró csíkokra vágva, csirkehús, naposcsibe, és a többi szárnyas, valamint patkány, egér és hal. A csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék a számukra, hiszen csontos és velős részeket egyaránt tartalmaz. Jó ötlet még főtt tojást adni nekik, ehhez hozzáverhetjük a tojáshéj morzsalékot is, így a kálcium utánpótlást is biztosítjuk.

Lehetőség szerint változatosan etessük a rászoruló madarat. Napi 2-3 alkalommal is meg lehet próbálni.

SOS figyelmeztetés!

Ha gyönge vagy röpképtelen gólyát látunk, értesítsük a hatóságokat, mert az ilyen példányok könnyen a kutyák prédájává válhatnak.

Fotó: Sulyok László

Így adhatunk meleget a gólyáknak

Nagy hó esetén érdemes 10×10 méteres területen eltúrni a havat, hogy vagy a füvet vagy a szántóföldet legalább napközben süsse a nap. A füves terület és a szántó is több meleget tud így magába szívni és ezt a gólyák is kihasználják. Jobban tudnak sütkérezni egy felmelegített részen, mint 20-30 centiméter hóban.

ripost

Facebook Hozzászólások
El­szá­mí­totta magát a gólya, így úsz­hatja meg az élet­ve­szé­lyes hideget! Segítsétek a madarakat!
error: Content is protected !!