Kitört a Neoton-háború. Hamarosan két együttes is zenél Magyarországon ezen a néven, tagjai pedig régi és új sérelmek miatt szóba sem állnak egymással.

Hajdan Neoton Família néven ismerte őket az ország, de a diszkókorszak magyar sztárcsapata ma már cseppet sem hasonlít egy boldog családra. A legsikeresebb felállás tagjai mély sebeket ejtettek egymáson, amikor Erdős Péter, a lemezgyár akkori igazgatója át­alakította a csapatot, Pál Évát és Fábián Évát kiszorítva a formációból. A régi sérelmek ellenére egy ideig úgy tűnt, hogy a közeljövőben összeáll a régi Neoton Família az eredeti tagokkal, ám kiderült, nem tudnak felülemelkedni ellentéteiken.

Hirdetés

Pál Éva néhány hónapja tért vissza a színpadra, most pedig azt tervezi, hogy a dobos Bardóczi Gyulával és ifjabb Jakab Györggyel újraalapítja a Neoton együttest.

– Ez azt jelenti, hogy ha elindul a turné, akkor hárman képviseljük majd az új-régi csapatot. Nem tudom még, mi lesz a nevünk. Lehetne Neo-Neoton, vagy Új Neoton is… Fontos a Neoton név, mert ehhez kötnek minket. A két zenekar azonos tőről fakad. A közös számainkat Gyuri már áthangszerelte, picit modernebb lett a hangzás, de ugyanazt fogjuk képviselni, mint amit régen is – mondta lapunknak Pál Éva, aki úgy érzi, Csepregi Éváék kisajátították a Neoton nevet.

A Story Legenda-díjat a Neoton kapta. Végvári Ádám (jobb szélen) nem érti, hogy a régi tagok miért mentek fel a színpadra © Zsolnai Péter

– Lehet, egyszerűbb lett volna összeállni a mostani Neotonnal, de az emberek az elmúlt tíz évben mindig azt látták, hogy Csepi és Ádám van ott, holott ennél összetettebb az eredeti formáció. Nem belőlük áll az együttes. A húzószámaik nagy része abból a korszakból van, amikor az együttes a legsikeresebb volt, 1979 és 84 között. Régóta ezzel koncerteznek de semmi gond nincs, nyilván kibővítik a saját sikereikkel is – tette hozzá az énekesnő, aki a legutóbbi Story-gálán – évtizedek után – újra egy színpadon állt a famíliával.

Hirdetés

– A Story Legenda-díj az eredeti Neotonnak szólt, nem csak Ádámnak és Évának. Volt egy olyan elképzelés, hogy esetleg mind a két Neoton fellép egy eseményen, de sajnos a gálán kiderült, hogy nem jön össze. Szóba sem álltak velünk, amikor boldogan odamentem hozzájuk köszönni. Nem haragszom rájuk, ez van – morfondírozott Éva. Megkerestük Végvári Ádámot is, hogy mit szól a „családtagokból” lett vetélytársakhoz, de először csak nevetett az egész koncepción.

– Nem tudom, mit szólhatnék ehhez. Mi csak tesszük a dolgunkat, ők is tegyék a sajátjukat. Kiderült azonban, hogy némi tüske benne is maradt.

Itt még szent volt a béke. A régi tagok szerint Éva és Ádám még mindig az akkori a dalokból él © MTI

– Nem könnyű ez a szakma, az biztos, én például évtizedek óta mindennap gitáron gyakorolok. Pál Éva harmincöt évvel ezelőtt lépett ki a zenekarból, és jó ideig nem hallatott magáról. Kicsit furcsa, hogy ennyi idő után mégis neotonosnak érzi magát. A Story-gálán sem értettem, miért van mellettünk Fábián Éva, hiszen az a felállás, amely a színpadon volt, sohasem létezett. Nem léptem fel vele soha – reagált a zenész.

De vajon ki kapja a jogdíjakat az elhangzott dalok után?

– A jogdíj mindig személyhez kötődik, azt a szerző kapja meg. Bárki játszhatja például az én dalomat. Amit annak idején Jakab György írt a Neotonnak, az után az örököse kapja meg a pénzt – közölte Végvári, aki arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha egy rendezvényre esetleg mindkét zenekart meghívják, indulatosan reagált.

– Nincs az az isten. Ki van zárva. Ahhoz valami nagyon nagy dolognak kéne történnie. Nem hiszem, hogy ez az új formáció el tud oda jutni, ahol mi tartunk.

bors

Facebook Hozzászólások
Kitört a Neoton háború! Nem kis dolog forog kockán
error: Content is protected !!