Minden, amit a közkedvelt növény ápolásáról tudni érdemes.

Hirdetés

Az orchidea (Orchidaceae) különleges növény, ami főként a meleg évszakokban számos lakásban megtalálható. Mutatós virág, amivel nagyon egyszerűen fel lehet dobni otthonunkat, ám eléggé kényes, ezért is célszerű tisztában lenni a megfelelő gondozásával. A következőkben adunk pár tippet, melyek garantálják, hogy csodaszép éke legyen a szobáknak.

Öntözés

Az orchidea nem szereti a száraz levegőt, mert magasabb páratartalomhoz szokott, ezért érdemes minden nap permetezned szobahőmérsékletű vízzel. A cserépben lévő ültetőanyag mindig legyen egy kicsit nedves, de figyelj rá, hogy alatta soha ne álljon a víz. Ahogy melegszik az idő, a növényt is egyre gyakrabban öntözd, akár hetente kétszer is lehet.

Figyelj a levelekre

Érdemes a virág leveleit megtörölgetni, hogy a rárakódott portól megtisztítsd. Mivel a meleg levegő serkenti a kártevők szaporodását, hetente ellenőrizd őket. Hosszú virágzás után engedd, hogy kicsit pihenjen növény, így az elszáradt virágokat a tövüknél vágd vissza. A tavaszi virágzású orchideát intenzívebben tápozd.

Hirdetés

Átültetés

Az orchideát is át kell ültetni tavasszal, legalább kétévente. Figyelj a speciális ültetőanyagra és arra is, hogy új cserepet kapjon a növény. A lepkeorchideákat elvirágzás után, míg a Cattleyákat az új hajtások megjelenésekor kell átültetni.

Fényigény

Az orchidea nagyon szereti a napsütést, ezért ügyelj rá, hogy minél világosabb helyre tedd, ahol legalább 2-3 órát éri a fény. Arra viszont vigyázni kell, hogy az erős napfény nehogy megégesse a leveleket, ezért ne tűző napra helyezd.

III. Hibák, amiket elkövethetünk

Túlöntözés

Ha elrohad az orchideánk, akkor legtöbbször az öntözésnél rontunk el valamit. Ez a trópusi növény nem túl vízigényes, ennek ellenére nyáron hetente kétszer, míg télen egyszer kell locsolni. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne álljon a vízben, mert akkor könnyen elrohad, így öntözés után hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.

Rossz elhelyezés

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az orchideánk tökéletes helyét. Ez fajtánként változhat, de általánosságban kijelenthetjük, hogy szeretik a napfényt, azonban figyeljünk oda, hogy a tűző nap, illetve forróság nem tesz jót nekik, így a tökéletes hely számukra egy nyugatra vagy keletre néző ablak lehet.

Rossz tápanyagok

Ahhoz, hogy szép virágokat hozzon az orchideánk, szükség van a megfelelő tápoldatokra, azonban figyeljünk oda az arányokra. Ha túl sok tápanyagot kap, akkor először a gyökerei, majd szépen lassan az egész növény el kezd rohadni. Meg kell találni a tökéletes keveréket: a nitrogéntől szép erősek lesznek a levelek, a foszfor megerősíti a gyökereket és a virágokat, a kálium pedig az egész növényre pozitív hatással van. Mivel nagyon nehéz a tökéletes tápoldat elkészítése, így a legegyszerűbb, ha orchideáknak készült tápot használunk.

Túl kemény, hideg víz

Az öntözésnél nem csupán a mennyiség lényeges, hanem a víz minősége is. Fontos, hogy a locsolóvíz mindig szobahőmérsékletű legyen, és ne legyen kemény. Ha van rá mód, akkor esővízzel öntözzünk.

Virágföld használata

Az orchideák eredetileg fákon élnek, és a szükséges tápanyagokat a levegőből, nem a földből veszik. Épp ezért nem szórhatunk rá virágföldet, mert attól nem jutnak levegőhöz a gyökerei és elrohadnak. Csak speciális orchideaföldet használjunk.

II. Szaporítás

A meglévő orchideád új hajtásait óvatosan válaszd le a növényről, és ezeket ültesd át egy másik edénybe. Ha biztosra szeretnél menni, szerezz be kifejezetten orchideák számára készített virágföldet, ebben ugyanis megvan minden olyan tápanyag, amire a növénynek szüksége van. Az orchidea-komposzt nagyjából 1 centis földdarabkákból álljon, ha kell, tördeld össze.

Ha lehet, ne ültesd sötét falú cserépbe, ma már kapni átlátszó ültetőedényeket. Ezek alján üssünk néhány apró lyukat, ahol lefolyhat a víz. A virágodat pont az edény közepébe helyezd, az alsó levelei érinthetik az edény peremét. Sőt, az sem baj, ha az orchidea gyökerének teteje is kilátszik a földből. Az átültetett növényt gyakrabban kell öntözni, mint egy felnőtt virágot, így akár 2-3 naponta is meglocsolhatod. Ha fejlődésnek indul, pl. új levele nő, akkor visszatérhetünk a szokásos öntözési menethez.

femcafe
Facebook Hozzászólások

Hirdetés

Ezt csináld az orchiedával, hogy virágba boruljon ismét
error: Content is protected !!