Ennek a magyarországi cigányfalunak a csodájára jár a világ! Példátlan dolog amit véghez visznek! Lehet ezt Így is! Támogassuk őket mi is sok sok lájkkal, megérdemlik! 

Hirdetés

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult. Ám ekkor…

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult a rendszerváltás után: mindennapossá vált a bűnözés és az iszogatás, az embereknek nem volt munkája, sokan lopásból tartották fenn magukat. Pedig ez nem volt mindig így. A 90-es évekig a falunak tehetséges, sokoldalú lakói voltak a falunak, becsülettel megdolgoztak a betevőjükért, ugyanis évtizedekig kosárfonásból éltek. Aztán, mikor nem volt kereslet a kosarakra, elkezdődött a züllés.

Hirdetés

Ki tudja, mi lenne most a faluval, ha nem tűnik fel a színen egy tehetséges, karakán polgármester. Bogdán László Cserdiben véghezvitte azt, amit az elmúlt két-három évtizedben egyetlen politikai párt vagy politikus sem tudott megtenni

A korábban a bűnözéstől hemzsegő település most virágzik, lakói dolgoznak és remekül megélnek munkájukból. Amikor megválasztották, a polgármester egyik első lépése az volt, hogy bezáratta a helyi kocsmát, majd munkára fogta az embereket. A munkából remek kis keresethez jutottak a lakók, így rákaptak a termelésre. Örömmel dolgoznak a földeket, művelik, kapálják és learatják a hasznait.

A tűzifára sincs gondjuk, létrehoztak egy önkormányzati erdőt, ami bőségesen ellátja a helyieket fával.Olyan sikeresek a termelésben, hogy a falu saját márkás termékeket dobott piacra, amikből rövidesen a boltok polcaira is kerül.

A cigány lecsó csak az egyik ilyen, e mellett lekvárt, savanyúságot, fadobozos krumplit, fokhagymát, cserdi kolbászt is rejt a márkanév.

2005 óta a Pécshez közeli Cserdiben parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget.

Cserdiben nem szülnek 12 évesen a roma lányok, minden gyerek jár iskolába, a felnőttek szorgosan dolgoznak. Mindennapjaik része lett az adományozás is, járják a környékbeli falvakat, és aki szükségét érzi, annak adnak.


Az adományosztók pólóján ez áll: Önöknek termeltük és nem önöktől loptuk.

Noha az elmúlt öt évben közel háromszáz előadást tartott Bogdán László, mégis fájdalmasan kevesen tudnak erről a jól működő településről és közösségről. Pedig itt az élő példa, lehet ezt így is.

Forrás

Facebook Hozzászólások
ENNEK A MAGYARORSZÁGI CIGÁNYFALUNAK A CSODÁJÁRA JÁR A VILÁG! PÉLDÁTLAN DOLOG AMIT VÉGHEZ VISZNEK! LEHET EZT ÍGY IS! TÁMOGASSUK ŐKET MI IS SOK SOK LÁJKKAL, MEGÉRDEMLIK!
error: Content is protected !!