Ennyire kemény a munkája annak, aki Erzsébet királynőnek melózik.

Hirdetés

Mindannyian igyekszünk állandóan tisztán tartani a lakást, de van, hogy néha a dolgok nem a terv szerint alakulnak, és kimarad ennek-annak rendbetétele a hétköznapok során. Akinek azonban a hiba nem szerepelhet a takarítási szótárában, az II. Erzsébet egykori házvezetőnője, Barbara Allred, aki korábban a Daily Mailnek mesélt közel egy évtizedes munkájáról – beleértve nem épp átlagos teendőit – őfelsége otthonában. Tisztáznunk kell, hogy most nem a Buckingham-palotáról beszélünk, hanem a királyi család vidéki házáról (kastélyáról jobban mondva), a norfolki Sandringham House-ról, ahová a família tagjai időközönként – főként karácsonykor – ellátogatnak.

Barbara elmondása szerint a királynőnek nem elég a tökéletes, neki ennél több kell. “Ha egy olyan szintű személynek dolgozol, mint II. Erzsébet, akkor a 100 százalék kevés… 110-nek kell lennie” – tette hozzá. A brit lapnak adott interjú során az egykori házvezetőnő elárult pár dolgot a takarítási szokásokról és előírásokról, többek között:

  • minden párnát úgy kell felhúzni, hogy a huzat nyitott fele az ágyon befelé nézzen, ne kifelé (személyenként két darab esztétikus);
  • az ágytakarókat úgynevezett harmónika stílusban kell összehajtani, ha valaki fázik éjjel, könnyen magára tudja húzni;
  • az ágyon lévő díszpárnák csíkjainak mind egy irányba kell néznie;
  • az éjjeli szekrényeknek centire pontosan ugyanakkora távolságra kell lennie az ágy szélétől, a rajtuk lévő lámpáknak szimmetrikusan kell állniuk.

A kifogástalan ágyazás húsz percet vesz igénybe, ugyanis Barbara szerint akkor megfelelő, ha olyan érzésünk támad ránézve, hogy “legszívesebben beleugranánk és elmerülnénk benne”. Nálunk körülbelül negyed ennyi idő a reggeli igazgatás, de mi nem Erzsébet királynőnek melózunk.

Hirdetés

A házvezetőnő az évek során a precizitás fogalmát új szintre emelte, bár aki II. Erzsébetnél gályázik, attól ez elvárt. Elmondása alapján még ma is kísértik őt a Sandringham mosodájában töltött percek, valamint a királynő megjegyzései a vacsoraterítékhez. “Egy olyan típusú személynek dolgoztam, aki pókerarccal közölte velem, miután egy fogadáshoz előkészítettem az asztalt, hogy ‘Barbara, ezek a szalvéták borzalmasan élesek. Még elvágják a vendégek ajkát’. Őfelsége mindig figyelt az apró részletekre, pont ezért csodáltam annyira.”

Barbara szerint annak ellenére, hogy a királynő mindig kedves a személyzet tagjaival, tudni kell, hol a határ professzionalizmus és barátságos viselkedés között. “Őfelsége sokszor udvariasan megkérdezte, hogy van az unokám, de én erre nem kérdeztem vissza, hogy vannak az ő unokái. Persze megköszöntem illedelmesen, de nem helyénvaló a csevegés, ha a főnököd II. Erzsébet.”

A vízkő eltávolításához Barbara 2 evőkanál sóból és 1 teáskanál fehér, desztillált ecetből készült keveréket használ. A nehezen elérhető helyek megtisztítására érdemes fogkefét alkalmazni, az ülőke alatt pedig a szokásos módon – szivaccsal és gumikesztyűvel – célszerű elvégezni a takarítást.

A porcelán felületeket kímélő anyaggal kell tisztítani, mert a fehérítőt tartalmazó szerek eltávolítják annak fényességét. A penész eltávolítására citromlevet keverjünk össze szódabikarbónával, hagyjuk állni két órát az érintett részeken, majd öblítsük le. A WC papírt mindig úgy kell elhelyezni a tartóra, hogy elölről húzzuk, ne hátulról.

A törölközőt terítsük ki, hogy teljesen sima legyen, majd hajtsuk háromszor félbe hosszában, mielőtt a tartóra tesszük. Ha polcra helyezzük őket, akkor még háromszor hajtsuk össze őket úgy, hogy a végén téglalapot kapjunk, majd tegyük le mindegyiket a polcra, hogy a szélek ne felénk nézzenek.

Helyezzük az egymást követő fogások tányérjait az asztalra – egyenlő távolságra kell lennie az összes terítéknek. A tányérok szélének pontosan 2,5 cm-re kell lennie az asztal szélétől, ahogy az evőeszközök alsó végének is. A kistányérokat úgy kell elhelyezni, hogy a nagy tányértól (amin a főfogást tálaljuk) tíz órára legyen, tehát északnyugatra. A poharakat a főtányérhoz képest két óránál helyezzük el, tehát északkeletre.

A vizes pohár jobb oldalára tesszük a vörösboros, bal oldalára pedig a fehérboros poharat. Az édességes villa és kanál a tányérok fölött helyezkedik el, egymással párhuzamosan, ellentétes véggel. Az asztalterítő opcionális.

femcafe
Facebook Hozzászólások
Kipakolt a takarítónő: ezt követelte a királynő tőle
error: Content is protected !!