Mi is az a csoki csótány?

csoki csótány

A csoki csótány tulajdonképpen fehérjedús, zsírban szegény eleségállat, táplálékállat. A csoki csótányt másképpen orosz csótányként is szokták emlegetni, de sajnos nem annyira elterjedt a terrarisztikában, mint a tücsök vagy a sáska, pedig tápértékben legalább olyan gazdag. Népszerűtlensége pedig valószínűleg annak köszönhető, hogy sokan attól félnek, hogy gyorsan elszaporodik a lakásban, ha véletlen megszökik. Ezzel kapcsolatban azonban nyugodtan kijelenthető, hogy a csoki csótány nem fog elszaporodni. Nagyon széles körben felhasználható, adható például kaméleonnak, agámának, gekkónak, póknak.

Táplálhatjuk őket zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy a jól bevált bogárzselével és a fehérjében gazdag csótánytáppal is.

A csoki csótányok mindenevők, akárcsak a csótányok családjához tartozó más fajták is, de ez nem azt jelenti, hogy pusztán hulladékkal etetve megfelelő minőségű táplálékot jelentenének az állataink számára. Ha rossz minőségű ételt adunk nekik, akkor a csótányok beltartalma is gyengébb lesz, mintha odafigyeltünk volna a megfelelő táplálásukra.

Nem utolsó sorban pedig az esetleges romló élelmiszerek kellemetlen szagot árasztanak a tenyésztartály közelében, a bomlásnak indult anyagok, káros baktériumok pedig az állományunkat fertőzhetik meg. a jól bevált gyümölcsök és zöldségek mellett adhatunk még a csoki csótányoknak száraz kutya vagy macskatápot is, így még olcsón is megoldható a tenyészet táplálékkal történő ellátása. A csoki csótány a csótányfajták legszaporább fajtája, és erősen pára igényesek, ezért, ha kevés a pára, akkor beszáradnak, vagy nagyon rossz arányban kelnek ki a peték.

By Kuruc Monika

Vélemény, hozzászólás?

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.