Önkéntes nyugdíjpénztár tagi kölcsön és lakáshitel feltételek összehasonlítása

A hazánkban immáron 30 éve elérhető önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma, hiszen egymilliónál is több tagot számlál. Jó okkal vált ennyire elterjedtté, lévén megannyi olyan előnnyel bír, ami kiemelkedővé teszi a többi, hasonló megoldáshoz viszonyítva. A Magyarországon immáron régóta érvényben lévő felosztó-kirovó társadalombiztosítási rendszer gyengeségei okán ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik a különféle öngondoskodási eszközök felé.

Amikor egy ilyen mellett szeretnéd letenni a voksodat, akkor azonban feltétlenül számolnod kell az adójóváírásban rejlő előnyökkel is. Jelenleg három olyan módozat érhető el, amire visszatérítést vehetsz igénybe. A nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett ilyen az ÖNYP is. Mielőtt azonban döntenél, mindenképpen mérlegelned kell az előnyöket, illetve az esetleges hátulütőket, hiszen mint minden megoldás esetében, úgy itt is előfordulnak ilyenek. Erről bővebben is tájékozódhatsz a Grantis önkéntes nyugdíjpénztár útmutatójában. Nagyon fontos szem előtt tartanod, miszerint kizárólag a kellő információ birtokában hozhatsz megfelelő döntést.

Hogy működik az önkéntes nyugdíjpénztár esetében a tagi kölcsön?

Elsőre talán meglepően hangzik, ám az ÖNYP struktúráját vizsgálva azzal szembesülhetünk, hogy a konstrukció egyik legfőbb előnye egyben a legnagyobb hátrányának is tekinthető. Tudniillik más módozatokkal szemben itt semmiféle különösebb szankcióval nem jár, ha szünetelteted – vagy teljesen meg is szakítod – befizetéseid. Az addig elért hozamból ugyan vonják a tagdíjat, ám ha az elfogy, onnantól nem kell egyéb következménnyel számolnod. Ez egyben azt is jelenti, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár csak abban az esetben lesz megfelelő öngondoskodási forma számodra, ha külső kényszer nélkül is eltökélt vagy a megtakarítást illetően. Amennyiben ez a helyzet, akkor feltétlenül érdemes az ÖNYP speciális előnyeit is vizsgálnod, hiszen a befektetési portfólióknak hála semmiféle szakértelmet nem igényel, emellett pedig rugalmas és olcsó. Ráadásul 3 év elteltével lehetőséged lesz tagi kölcsönt is igényelni, ami bizonyos esetekben hatalmas segítséget jelenthet. Ennek összege nem haladhatja meg megtakarításaid 30 százalékát és a konstrukció minden esetben 12 hónapos futamidővel rendelkezik. További pozitívum, miszerint a visszafizetést követően a tagi kölcsön újra igénybe vehető.

Fektess nagy hangsúlyt a lakáshitel paramétereire

Bizonyos esetekben természetesen előfordulhat, hogy nagyobb volumenű befektetés miatt van szükséged plusz tőke bevonására. Jellemzően ilyen az ingatlanvásárlás is, ahol az önrész mellett a vételár fennmaradó részét külső forrásból finanszíroznád. Erre a célra jellemzően nem elég az önkéntes nyugdíjpénztár nyújtotta tagi kölcsön, ám egy jó kondíciókkal rendelkező lakáshitel már annál optimálisabb megoldást jelenthet. Nagyon fontos azonban a lehető legalaposabban áttekintened a piacot, hiszen a bankok ajánlatai közt akár hatalmas különbségeket is tapasztalhatsz. A döntésedet megkönnyítheti a Biztos Döntés lakáshitel kalkulátora. A precíz eszköz segítségével ugyanis pár kattintással megadhatsz minden lényeges adatot, így pedig személyre szabott konstrukciók sorát kapod, amiket már könnyedén összehasonlíthatsz THM, vagy épp a törlesztőrészlet alapján. Ez kiváló kiindulási pontot jelent, hiszen ezek az információk kardinális jelentőséggel bírnak egy lakáshitel kapcsán. Ugyanakkor ahhoz, hogy biztosra menj, érdemes bevonni egy független pénzügyi szakértőt is döntésedbe. Az évtizedes tapasztalatnak köszönhetően ugyanis így garantáltan a számodra legoptimálisabb ajánlat mellett teheted le végül a voksod.

By Kuruc Monika
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.