Az alkoholizmusról és a segítségkérésről

Nincs is jobb érzés annál, mint amikor egy fárasztó hét végeztével a legjobb barátnőmmel összeülünk egy kávézóban. Az ilyen pillanatok nem csak a finom italokról és a francia, különleges süteményekről szólnak, hanem a nevetésekről, a mély beszélgetésekről és tulajdonképpen a közös élményszerzésről is. Olyan kevés ugyanis a felnőtt életünkben az a teljesen szabad, önfeledt, ráérős pillanat, mint mondjuk gyerekként vagy kamaszként… De amikor a legjobb gyerekkori barátnőmmel ülök össze, akkor kicsit visszatérnek ezek a pillanatok. Maximálisan feltöltődünk egymás társaságában, kibeszéljük egymással a kis csajos témáinkat, és valamennyi időre kiszakadunk a mindennapi rohanásból. Az ilyen találkozások erőt adnak, feldobják akár a következő napjaimat is, és mindig tudok töltekezni az ilyen pillanatokból.

Ezen kávézós alkalmak tehát egyértelműen nem csupán felületes találkozások, hanem szabályosan gyógyítják a lelket. A legjobb barátnőm számomra olyan, mintha a testvérem lenne, mindent meg tudunk egymással beszélni. Tulajdonképpen az ilyen találkozások során a kávé és süti csupán a kísérő, a fókusz azon van, hogy odafigyelünk egymásra, meghallgatjuk a másikat – attól, hogy már megváltoztak a mindennapok, még lehetünk egymás lelki támaszai.

 

Nincs is annál jobb érzés tehát, mint egy gyerekkori jóbarátnővel egy kávé mellett eltölteni az időt. Nekem legalábbis ez tényleg így van – bárcsak több időm lenne a barátaimra! Ezért is szoktunk a párommal olyan alkalmakat is összehozni, amikor mindkettőnk baráti társasága jelen van, és együtt csinálunk valami programot. Így igaz, hogy nem tudsz mindenkivel elmélyülten beszélgetni, de legalább közös élményeket szereztek és látjátok egymást. Próbálok egyensúlyozni az ilyen nagycsapatos, és a kettesben találkozós alkalmak között.

A múltkor egy régi ismerősre terelődött a szó a baráti találkozón, akiről kiderült, hogy alkoholbeteg. Hallottuk, hogy épp egy kezelésen van valahol Veszprém megyében, egy magánintézményben kapott segítséget egy 28 napos program keretében. Utánanéztünk, mi lehet ez az egész, és akkor találtunk rá a felepulok.hu oldalra, ahol több érdekes és hasznos blogbejegyzést is találtunk. Ezek nyomán beszéltünk arról, hogy mik lehetnek az alkoholizmus elvonási tünetek, és hogy mennyire ijesztő, hogy a magasan funkcionáló alkoholisták esetében a külvilág sokszor nem észleli az egyének belső harcát és nem szembesül direktben a problémákkal sem. Ezek az emberek ugyanis látszólag sikeresek a mindennapi életben és maradéktalanul ellátják a feladataikat, akár éppen vezető beosztásban dolgoznak, sikeres karriert futnak be, és látszólag teljes életet élnek, kiegyensúlyozottságot mutatnak. Azonban az alkohol itt is átszövi a mindennapokat, mint egy mindenki számára egyértelműen alkoholbetegséggel küzdő egyén esetében. Megjelennek az alkoholizmus elvonási tünetek, a bűntudat, a hazugságok. A magasan funkcionáló alkoholbetegek gyakran az italhoz fordulnak, hogy kezeljék a stresszt, az érzelmi kihívásokat vagy akár a szociális helyzeteket. Társaságban remekül helyt állnak, és talán senki sem gondolná, hogy az alkohol meghatározó szerepet játszik az életükben.

 

A Felépülők szakértői csapatát egyébként olyan személyek gazdagítják, akik bevallásuk szerint felépülők (illetve mára felépültek) – nem véletlen a névválasztás sem. A Minnesota-modellre épülő programnak fontos része, hogy a segítők saját élménnyel rendelkeznek a függőséggel és a tünetmentességgel kapcsolatban, így tudják ugyanis a megfelelő segítséget biztosítani.

A bejegyzésben még csomó érdekes dolog merült fel. Például az, hogy a jól funkcionáló alkoholisták azonban ugyanúgy küzdenek a belső démonokkal, mint bárki más. Viszont gyakran hajlamosak elbagatellizálni a problémát, mivel nem tapasztalják azokat a látványos következményeket, amelyek az alkoholizmusban gyakorinak mondhatók. Az alkoholizmus elvonási tünetek sem tűnnek olyan vészesnek, tekintve, ha van egy baráti társaságod, akikkel sokat bulizol, vagy olyan a munkád, ahol megengedheted magadnak esténként az italozást – magasan funkcionáló alkoholistaként cél, hogy elvessz az “egészségesen italozó” emberek tömegében, és ne kelts feltűnést a környezetedben. Ebből egyenesen következik az, hogy a segítségkérés komoly kihívás lehet számukra, hiszen kívülről nézve minden rendben van, és ezt ők nagyon is szeretnék elhinni és elhitetni másokkal is. A környezet gyakran nem veszi észre az italozás káros hatásait, így az egyének észrevétlenül süllyedhetnek egyre mélyebbre és mélyebbre az alkoholfogyasztás bugyraiba. Az alkoholfüggőség e formája ugyanúgy elszigetelheti az embert, és megakadályozza az őszinte kapcsolatok kialakítását, mint a súlyosabb esetekben. Folyton készenlétben kell lenni, emlékezni, kinek mit mondtál, milyen események nem borulhatnak semmi esetben sem, akkor se, ha durván kiütöd magad…

 

Na de nem csak ezért a sok infóért érdemes megnézni a Felépülők honlapját. A függőségből való kilépés hosszú és kacskaringós út lehet, aminél az első lépés a felismerés és az elfogadás. Ezután fontos szakmai segítséget kérni, hiszen az alkoholfüggőség gyakran összetett probléma, amely pszichológiai, szociális és biológiai tényezők együttes hatásán alapul, ebben tud nagyszerű segítséget nyújtani a tapasztalt szakmai team. A Felépülőknél ráadásul a csoportélmény, mint támogató közösség és sorstársakkal való kapcsolódás, szintén segít a kezelésben és a rehabilitációban – az egyik legfontosabb eleme.

 

Az alkoholfüggés leküzdése mellett az érintetteknek újra fel kell építeniük az életüket, az erre való felkészülést segíti – az első lépések megtevését és az új rutin kialakítását – a Felépülők 28 napos programja. Az egyén visszatalálhat ahhoz az önmagához, ahol az alkohol már nem irányítja az életét, önuralmat tanít és segít kitölteni az időt, hasznos, építő tevékenységekkel, valamint a napirendnek köszönhetően egy keretet is ad. Ezután pedig nem jönnek többé elő az alkoholizmus elvonási tünetek.

 

További információkért irány a Felépülők weboldala, ahol minden részletet megtalálhatsz!

By Kuruc Monika
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.