A napelemes rendszer egy igazán fenntartható megoldás

Amikor a tengernél vagyok, egészen különleges érzések járnak át. Nagyon szeretem a Balatont is, de a tenger mégis egészen más – óceán mellett pedig még nem voltam, de nagyon szeretnék. Számomra a tenger az erőt és a nyugalmat jelenti egyszerre – jó úszó vagyok, sosem féltem a vízben, de mégis tudom, hogy hatalmas ereje van. Nem egyszer tapasztaltam már meg, milyen haragos tud lenni vihar idején, olyankor cseppet sem barátságos arcát mutatja. És amit maga után hagy… Kagylót és csigát gyűjteni olyankor a legjobb, de vegyes érzések vannak bennem olyankor, Elvarázsol a látvány, mégis kicsit olyan érzésem szokott lenni, mintha egy csatatérre érkeznék a harcok után.

Úszni is nagyon szeretek, nem csak nézni a vizet. Egészen kitisztulnak a gondolataim, amikor tempózok egyet. De csak úgy a hátamra vetődni is szeretek és lebegni a tengerben, vagy egy matracon szelni a hullámokat. Amikor még csak a talpam van a vízben, már akkor teljesen átjár a nyugalom érzése, hát még amikor besétálok a hullámok közé…

Egészen varázslatos tud lenni a víz reggel és délelőtt. Olyankor még általában nagyon békés a tenger, és egészen másképp csillan meg rajta a napfény, mint délután és este. Apró csillagokként szikráznak a víz felszínén az oda vetődő sugarak, én pedig egész életemben elnézegetném ezt a látványt, annyira szeretem, egyszerűen sosem tudok betelni vele…

Az egyik legromantikusabb élményem az volt, amikor a kedvesemmel kimentünk napfelkeltét nézni a tengerpartra. Néztük, ahogyan a narancsszínű, hatalmas nap lassan felbukkant a horizonton, és fénysávot festett a sötét, békés vízre. Még kicsit hűvös volt, ezért pokrócba bújtunk, gyümölcsöt ettünk és próbáltuk magunkba szívni a látványt. Gyönyörű emlék.

Tudom, hogy nem mindenki rajong úgy a vízért, mint én. Mást a hegyek nyűgöznek le, vagy az épített világunk, ami teljesen rendben van, hiszen különbözőek vagyunk és mindenkit más tölt fel életerővel. Azért én mégis úgy vagyok vele, hogy a természetnél nincs csodálatosabb…

Az pedig egyenesen fantasztikus számomra, hogy ma már a természet erejét használva juthatunk energiához, azaz megújuló energiaforrásokat használhatunk a mindennapjaink során. Nagyon üdvözlöm a “zöld” törekvéseket és hihetetlenül örülök annak, hogy egyre több ember érez hasonló felelősséget, és mer cselekedni önmagáért és a jövőért. Az egyik legnépszerűbb manapság az otthonokban tapasztalataim szerint a napelemes rendszer, elég felkapott témának számít legalábbis a környezetemben. Illetve időről időre pályázati lehetőségek is kapcsolódnak hozzá, úgyhogy mindenképp érdemes figyelemmel követni a napelemről szóló híreket és fejleményeket. Számomra az újdonság erejével egy olyan weboldal volt képes hatni, ahol számos adat és tipp van összegyűjtve egy helyre, mindez áttekinthetően és abszolút befogadható formában. A weboldalon attól kezdve, hogy mennyi a 10 kw napelem rendszer ár, a helyszíni felmérésen át egészen addig olvashatunk, hogy milyen megtérülésre számíthatunk a napelemes rendszer telepítését követően. Azt ugyanis lássuk be, hogy nem párforintos kiadásról van szó, hanem ez egyben igenis nagyobb tételnek számít, ami azonban busásan megtérül, pláne egy jó ügy érdekében. A jövőbe fektetni ugyanis véleményem szerint mindig jó megoldás, márpedig a megújuló energiaforrások a fenntartható jövő zálogai. Ha nem kifejezetten a 10 kw napelem rendszer ár érdekel bennünket, sőt, még talán nem is vagyunk azzal tisztában, milyen kw-os rendszerre lenne szükségünk, azaz mekkora lenne az energiaigényünk, akkor is megéri az oldalra látogatni, a címe napelemrendszer.info – sok mindent segít ugyanis végiggondolni anélkül, hogy szájbarágós lenne a szöveg. Nem ígér sem többet, sem kevesebbet, hogy segít eligazodni az alapvető információkkal kapcsolatban a napelemes rendszert illetően, ugyanakkor, ha szeretnénk a következő fokozatra kapcsolni, akkor egy illetékessel kell felvenni a kapcsolatot. Ezt is megtehetjük az oldal segítségével: az ország bármelyik részén élünk is, össze tudunk kapcsolódni a területileg illetékes kivitelezővel, aki először is egy helyszíni felmérést fog végezni ott, ahova telepíttetni szeretnénk a napelemes rendszert.

A helyszíni felmérés elengedhetetlen ahhoz, hogy kiderüljön, alkalmas-e a telek arra, hogy a napelemek zavartalanul működhessenek, sőt, hogy kiderüljön, eleve elhelyezhetők-e egyáltalán biztonságosan. Mivel vannak olyan adottságok, amiken nem lehet változtatni, ezért ez úgymond adott, hogy átmegyünk-e a “teszten”, de a szakemberek persze minden esetben igyekeznek megoldást találni arra, ha valaki napelemes rendszerre szeretne váltani. Számít például az ingatlan fekvése, a tető dőlésszöge, és mindenekelőtt az állapota. A napelemeket beárnyékolhatják például a szomszéd épületek – ezzel nagyon nincs mit tenni -, de akár fák is. Az biztos, hogy a helyszíni alkalmassági felmérésen nagyon alapos munkát végeznek, és felderítenek minden fontos tulajdonságot és tényezőt. Mi megtesszük az első lépés a napelemes rendszer felé azzal, hogy felkeressük őket, és onnantól tulajdonképpen rajtuk áll a dolog a felmérésnél. Ha számunkra kedvező a végeredmény, akkor innentől megindul az ügyintézés folyamata, aminek a vége maga a telepítés. Persze ez csak akkor megy végbe, ha már minden fontos szempontot átbeszéltünk a szakértőkkel és megbizonyosodtunk arról, hogy a számunkra legideálisabb feltételekkel sikerül a napelemes dologba belevágni.

Ahogyan már említettem korábban, a kw az abszolút egy ilyen meghatározó dolog, mind a teljesítménynél, mind az árnál. A 10 kw napelem rendszer ár azonban még az invertertől is függ, tehát nem elég a végső ár megállapításához az, ha tisztába kerülünk háztartásunk energiaigényével. Az inverter az egész rendszer “lelke” tulajdonképpen, így nagyon fontos, hogy milyet választunk. Ebben is érdemes hosszabb távon gondolkodni. Ráadásul a napelemes rendszerbe eleve úgy vág bele az ember, hogy egy nagyobb költséggel számol, ami tulajdonképpen befektetés a jövőbe, így az is világossá válik, hogy ez hosszabb távon fog igazán megtérülni. Ezekkel mind érdemes számolni, és bátran kérdezni a szakértőktől, emellett informálódni az oldalon és minden lehetséges megbízható forrásból.

Én egy pillanatra sem bántam meg, hogy a napelemes rendszerbe fektettem úgymond, és nagyon örülök, hogy váltottam, abszolút nem lehet rá panaszom! Na és a tudat tényleg jól tesz a léleknek is – a nap erejét ilyen csodás dolgokra is lehet használni, nem csak a lelkünk töltődik tőle… Ha bárki egyébként azon aggódna, hogy mi történik a kevésbé napsütéses időszakokban, évszakokban, akkor szintén a weboldalt ajánlom figyelmébe… Jól ki van találva a rendszer, az biztos!

Bízom benne, hogy meghoztam a kedvet a napelemes rendszerhez azok számára is, akiktől eddig esetleg távolabb állt a téma. Szerintem nagyszerű lehetőség kínálkozik mindenki számára, aki saját házzal rendelkezik és szeretne hosszabb távon spórolni az energiafogyasztásán, emellett egy jó ügyért is tenni és egy igazán korszerű megoldás mellett dönteni. A napelemes rendszerről tájékozódj tehát bátran a napelemrendszer.info oldalon!

By Kuruc Monika
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.